Simone Lamsma brengt het Koninklijk Concertgebouw in vervoering tijdens Duchenne-benefiet

Foto: Ronald Knapp Simone Lamsma tijdens Duchenne Parents Project

Violiste Simone Lamsma was een van de virtuozen op een benefiet ten bate van wetenschappelijk onderzoek ter genezing van de ziekte van Duchenne. De carrière van een van onze bekendste violistes vormt één groot succesverhaal.

Zonder een greintje te overdrijven, kun je het een uniek concert noemen, de muzikale benefietavond die vrijdag 10 juni het publiek in het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam in extase bracht. Grote jonge Nederlandse namen hadden zich aan het optreden verbonden en terecht, want het doel waarvoor geld werd opgehaald was belangrijk. Het ging om wetenschappelijk onderzoek naar een afschuwelijke aandoening, Duchenne spierdystrophie, een tot nu toe ongeneeslijke genetische afwijking die spieren aantast en afbreekt. De aandoening komt alleen voor bij jongens. Wetenschappelijk onderzoek is zeer noodzakelijk, want tot nu toe bestaat er nog geen medicijn tegen de progressieve dodelijke ziekte, waardoor patiënten al jong overlijden.

Nederland, Amsterdam, juli 2015 Simone Lamsma, Violiste Alle Rechten voorbehouden, foto: Merlijn Doomernik
Foto: Merlijn Doomernik

Schitterende apotheose

Ook de grote namen die vrijdag 10 juni werk van Grieg, Mozart, Saint Saëns, Rachmaninoff en Bizet vertolkten, waren vooral jong. Het waren mezzosporaan Barbara Kozelj, de broertjes Lucas en Arthur Jussen en violiste Simone Lamsma, allen begeleid door philarmonie zuidnederland en Het Nederlands Concertkoor, geleid door dirigent Per Otto Johansson. Een prachtig concert was het, eindigend in een schitterende apotheose van koor en solisten in een uitvoering van Leonard Bernsteins Somewhere.

simone 2
Foto: Ronald Knapp

Oneindige reeks vluchten

Een van de vedetten was dus Simone Lamsma. Na vele omzwervingen is haar woonplaats tegenwoordig Haarlem en die locatie heeft ze niet alleen gekozen vanwege het prachtige uitzicht over het Spaarne. Vooral de nabijheid van Schiphol was belangrijk in verband met de oneindige hoeveelheid vluchten die zij maakt om in alle hoeken van de wereld op grote concertpodia te schitteren. Oorspronkelijk komt Lamsma uit het dorpje Bergum in Friesland. Ze kreeg haar eerste viool op haar vijfde jaar cadeau van haar ouders en op haar elfde jaar verhuisde ze in haar eentje al naar Engeland om daar vioolles te krijgen op de vermaarde Yehudi Menuhin-school waar ze fantastische leraren had. Om haar vioolspel te vervolmaken bezocht ze de Royal Academy of Music in Londen waar ze cum laude afstudeerde om op 21-jarige leeftijd terug te keren naar haar ouders in Friesland.

simone 3
Foto: Ronald Knapp

Legendarische Stradivarius

Inmiddels is ze een superster die met de grootste dirigenten en orkesten ter wereld speelt en die een repertoire beheerst dat alle eeuwen bestrijkt. Zeg maar van Bach tot Boulez. Ze speelt, hoe kan het ook anders, op een legendarische Stradivarius-viool (Lamsma bezit de enige Stradivarius ter wereld met een gitaarvorm, de ex-Chanot-Chardon uit 1718). De lijst van orkesten met wie ze speelde is te lang om te noemen, maar er springen er een paar uit: het Koninklijk Concertgebouworkest, de Chicago Symphony, het Residentie Orkest, London Philharmonic en Orchestre National de France. Het maakt niet uit waar ze speelt, overal laat ze een onvergetelijke indruk achter en zijn zowel publiek als orkesten en dirigenten in extase. Zo ook jongstleden vrijdag 10 juni in het Koninklijk Concertgebouw.

Het Duchenne-benefietconcert dat op 13 juni werd uitgezonden door MAX avondconcert is nu nog te beluisteren op http://www.radio4.nl/avondconcert/uitzendingen