Tassenontwerper Omar Munie jaagt zijn droom na en vervult die van anderen

Foto: Omar Munie

De jonge ontwerper Omar Munie maakt ambachtelijk en duurzaam gemaakte tassen en accessoires. Zijn expertise heeft hem ver gebracht en via een eigen opleidingsatelier laat hij kansarme mensen hun droom najagen.

Als berooide vluchteling met je moeder, broertjes en zusjes aankomen in een vreemd land en een nieuw leven moeten beginnen, het vervolgens tot succesvol entrepreneur brengen en in 2011 zelfs verkozen worden tot meest innoverende ondernemer. Dat is het verhaal van Omar Munie, eigenaar van ambachtelijk en duurzaam tassenlabel Omar Munie Clothing. Als negenjarig jongetje ontvluchtte hij zijn geboorteland Somalië vanwege de verschrikkelijke oorlog die daar woedde. Eenmaal hier volgde hij zijn hart.

20160706_170800
Foto: Omar Munie

Klooien met stoffen

Munie: “Ik wilde al heel jong ontwerper worden en ben al vanaf mijn zeventiende jaar aan het klooien met stoffen en accessoires. Ik wil elke tas een ander soort beleving meegeven. Elke tas die je aanraakt heeft een verhaal en over elk aspect valt iets te zeggen. Dat vind ik belangrijk.” Op zijn 20ste jaar begon Munie zijn bedrijf Omar Munie Clothing. Dat was nog tijdens zijn MBO opleiding op de modevakschool waar medeleerlingen uit zijn klas al heel graag een Munie van hem kochten.

Grote drive

Zijn drive was zo groot dat hij al snel op de Nederlandse tv te zien was en naam maakte door als jonge designer zelfs tassen te verkopen aan het legendarische New Yorkse warenhuis Macy’s. In 2010 opende Omar Munie in Rotterdam zijn eigen flagship store die in 2013 naar het Noordeinde in Den haag verhuisde.

20160706_165103
Foto: Omar Munie
foto 1
Foto: Omar Munie

Hillary Clinton

Wat pr-wise hielp was het feit dat grote namen als Jane Fonda en Hillary Clinton zijn tassen in bezit kregen. Zo ontving de laatste een Munie-tas als cadeau van de gemeente Den Haag. Munie: “Ja die heeft ze dus niet bij mij gekocht en ik weet niet of ze hem ooit gedragen heeft. Ach beroemdheden worden zo verwend. Ik ben al blij dat hij bij haar in de kast ligt. Daar lig ik dan toch maar mooi.”

foto 3
Foto: Omar Munie

Grote passie

Sinds enige tijd vormt de Dream Factory Munie’s grote passie. Het is een door hem opgericht atelier waar uitsluitend gewerkt wordt met gerecyclede of recyclebare materialen en plantaardig gelooid leer. Van oude jassen of oude blouses worden nieuwe tassen of nieuwe IPad-hoezen gemaakt. De KLM, BMW, GVB en Schiphol lieten al grote partijen bedrijfskleding duurzaam recyclen tot mooie nieuwe producten.

Sterk en mooi verhaal

Bovendien is de Dream Factory een soort opleidingscentrum voor vakmensen. Iedereen met een droom is er welkom. Een CV is niet nodig. Juist mensen die ongewild werkloos of arbeidsongeschikt zijn, worden er opgeleid tot het maken van prachtige producten. Omar Munie: “Laatst was er een rooms-katholieke priester die mijn verhaal zo sterk en mooi vond dat hij iets wilde kopen. Hij ging uiteindelijk weg met een door onze leerlingen gemaakte knalroze handtas. Mooi he? Dat doet mij nu goed. Dat we elkaar accepteren om wie wij zijn, niet om wat wij zijn.”

foto 2
Foto: Omar Munie
20160706_165156
Foto: Omar Munie

Lees ook: