Homoliefde in de hoofdrol van nieuwe Disneyfilm

Foto: Disney Movie Trailers

In een Disneyfilm overwint altijd de liefde, koste wat het kost. Toch speelt er vaak uitsluitend verliefdheid tussen man en vrouw de hoofdrol in de fantasieverhalen. Hier komt echter verandering in!

Voor het eerst in de geschiedenis van Disney zal er in de nieuwe live-action remake van Beauty and the Beast een personage opstaan die twijfelt over zijn seksuele voorkeur. In tegenstelling tot onder meer Doornroosje, die nog lang en gelukkig verder leeft met haar droomprins, en de kleine zeemeermin Ariël, die haar onderwaterleven opgeeft voor de heldhaftige Eric, is er nu een stap in de progressieve richting gezet.

Het personage LeFou, gespeeld door Josh Gad, worstelt in de film met zijn gevoelens voor partner in crime Gaston (Luke Evans). “LeFou is iemand die op de ene dag Gaston wil zijn en op de andere hem wil kussen”, vertelt regisseur Bill Condon in een interview met magazine Attitude. “Hij is verward over wat hij wil. Het is iemand die er nu pas achter komt dat hij dit soort gevoelens heeft.”

Verstopte, maar tóch opvallende details

Al verschillende keren ‘flirtte’ Disney geleidelijk aan met homo- en transseksualteit in de verhalen. Neem bijvoorbeeld de duivelse zeeheks Ursula uit De Kleine Zeemeermin, die geïnspireerd is door bekende actrice en travestiet ‘Divine’. Door kijkers en fans werd er ook volop gespeculeerd over kleine, maar opvallende details in de Disneyfilms. Vormen de twee vrouwen die achter een kinderwagen lopen in Finding Dory nu wel of geen lesbisch koppel? De populaire titelsong van Frozen ‘Let It Go’ wordt door velen geïnterpreteerd als een symbolische coming-out. Het karakter Elsa overheerste Twitter dan ook met #GiveElsaAGirlfriend. “Een homoseksuele Disneyprinses zou mij zoveel normaler hebben doen voelen als kind” en “LGBT-kinderen horen te weten dat er niets mis met hen is”, klinkt het bij voorstanders van deze hashtag.

Hoe het voor personage LeFou uitpakt, blijft nog even geheim. “Ik wil niet te veel prijsgeven, maar het is een mooi, exclusief homomoment in een Disneyfilm”, aldus Condon.