Kylián (70): Stoppen gelijk aan de dood

Foto: ANP

Choreograaf Jiří Kylián wordt dinsdag zeventig jaar. Dat wordt dit jaar in zijn woonplaats Den Haag uitgebreid gevierd met het festival Celebrating Kylián! Op het programma staat niet alleen dans, maar ook de wereldpremière op 28 maart in Den Haag van Scalamare, de film die Kylián onlangs heeft gemaakt. Dat is meteen het begin van de feestelijkheden.

Kyliàn is zich helemaal met film en fotografie gaan bezighouden. ,,Na jarenlang de meest vluchtige kunstvorm te hebben beoefend, wil ik nu dingen doen die blijvend zijn”, zegt hij in een publicatie bij het festival. Hij wil ook artistiek bezig blijven. ,,Creëren is leven voor mij. Stoppen staat gelijk aan de dood.” Intussen heeft hij het gevoel dat de tijd dringt: ,,Ik wil daarom ook alleen nog maar dingen doen waarvan ik totaal overtuigd ben.”

Dansgezelschappen in heel Europa staan stil bij de zeventigste verjaardag van Kylián, zegt de ‘feestcommissie’ achter Celebrating Kylián!, een initiatief van Kylián Productions en Foundation, Zuiderstrandtheater, Korzo Theater, Holland Dance Festival en Nederlands Dans Theater, het gezelschap waaraan hij zo lang verbonden was.

Intussen voelt het feestvarken zich nog geen zeventig, al ziet hij het wel: ,,Als ik mijzelf van een afstand in een ruit of spiegel zie, is dat altijd weer een schokje. De discrepantie tussen hoofd en lichaam is groot. Het hoofd is véél, véél jonger, en dat hoofd – míjn hoofd – zit nog vol verlangens, vol plannen.”