Mel Wallis de Vries: van anti-roos shampoo verkoper tot bestsellerauteur

Bijna een half miljoen boeken heeft jeugdthrillerschrijfster Mel Wallis de Vries verkocht. Met name onder tienermeiden (en hun moeders) vinden haar spannende boeken gretig aftrek. Op 27 oktober gaat haar musical ‘Shock’ in première en vlak daarna verschijnt haar nieuwe boek ‘Pijn’. “Iedereen zegt dat jongeren steeds minder lezen, maar mijn boeken verkopen erg goed.”

Toen Mel klein was, wilde ze al schrijfster worden. “Het is echt een jeugddroom die is uitgekomen. Ik heb nooit nagedacht voor wie ik wilde schrijven; ik ben gewoon gaan schrijven en mijn eerste idee was een jeugdboek. Dat ligt dan het dichtste bij je hart. Ik heb zelf veel aan boeken gehad toen ik jong was. Ik was een dromerig en verlegen meisje en kon heerlijk wegdromen in de boeken die ik las.”

Mel had een fulltime baan als marketingmanager en deed eerst al haar schrijfwerk naast haar baan. “Ik verkocht anti-roos shampoo. Niet echt een sexy product, maar ik weet er nu wel alles vanaf.” Op een gegeven moment is Mel parttime gaan werken. Je wordt niet zomaar een bestseller auteur. Hiervoor heb je volgens haar een droom en drive nodig. “Ik schreef non-stop, ook in de avonden, en maakte geen afspraken. In het begin moet je er veel voor opofferen, veel discipline hebben en kunnen omgaan met teleurstellingen. Ik heb wel tweeduizend afwijzingen gehad, maar ik heb altijd in mezelf geloofd.”

“Ik heb echt moeten huilen tijdens het schrijven”

Inmiddels heeft Mel vijf keer de prijs van de jonge jury gewonnen, een publieksprijs waarbij meer dan tienduizend jongeren stemmen op hun favoriete boek. Op 27 oktober gaat de musical ‘Shock’ in première en vier dagen later verschijnt haar nieuwe boek ‘Pijn’. Alsof dit nog niet genoeg is, verschijnt volgend jaar de verfilming van haar boek ‘Vals’ in de bioscoop. “Al mijn boeken hebben actuele thema’s, zijn qua taal herkenbaar en volledig ingespeeld op de beleving van tieners. Daarnaast zijn mijn boeken heel spannend, waardoor je eigenlijk niet meer wilt stoppen met lezen.”

Musical Shock | Foto: Boy Hazes

De musical ‘Shock’ is zowel voor tieners als hun moeders. “Er spelen leuke actrices in, zoals Britt Scholte van ‘Goede Tijden Slechte Tijden’ en Priscilla Knetemann, die vroeger in ‘SpangaS’ speelde. Het is een psychologische thriller met veel liedjes, waarbij je wordt meegenomen in een spannend verhaal. Het heeft een mooie afloop. Ik heb echt moeten huilen tijdens het schrijven.” Fijn detail: je kunt na afloop gewoon nog lekker slapen.

“Ik heb veel gekke gewoontes”

Mel noemt zichzelf een enorme angsthaas. Ze heeft wel twintig rookmelders in huis hangen. “Door mijn eigen angsten kan ik me goed inleven in mijn eigen verhalen en in wat er allemaal mis kan gaan in het leven.” Ze doet gemiddeld acht maanden over het schrijven van een boek; een periode waarin ze uit bijgeloof haar bureau nooit opruimt. “Het allergevaarlijkste aan mijn werk is mijn bureau. Na die acht maanden lopen de papiertjes en de pennen ongeveer weg door de verrotte klokhuizen die er liggen.” Daarnaast eet ze altijd drop en stukjes kokosnoot, omdat ze denkt dat dit geluk brengt. “Ik heb heel veel gekke gewoontes, maar ik ben nog best wel aardig.”
Mel heeft een bekende achternaam. Is ze familie van? “Sanne is mijn achternicht. Zij is net als ik heel creatief. Het is zeker een naam die herkend wordt. Het leuke is: Sanne en ik zijn met elkaar meegegroeid in onze carrières.”

Tot slot, hoe zorgt Mel ervoor dat ze op de hoogte blijft van wat er leeft onder tieners? “Ik zit op alle sociale media, dat moet ook wel, anders kan je niet snappen hoe een tiener met dingen omgaat. Mijn oudste dochter zit net in de brugklas. Zij is mijn levende experiment. Soms zegt mijn dochter: “Mam, dit kan echt niet!”.