Angela Schijf laat andere kant van zichzelf zien in familievoorstelling 4 Jaargetijden met Angela Schijf

Velen kennen haar als Eva van Dongen in de politieserie Flikken Maastricht, maar Angela Schijf doet nu ook iets heel anders. De actrice maakt en schittert in de familievoorstelling 4 Jaargetijden met Angela Schijf. We zochten haar en haar collega’s op tijdens de repetities van het theaterstuk. “Ik zie deze voorstelling als een hoogtepunt in mijn carrière. Ik ben écht trots dat ik dit aan mijn kinderen en alle kinderen van Nederland kan laten horen en zien.”

Klassiek wordt door kinderen vaak als stoffig en saai gezien. Maar Angela, muzikaal adviseur Jan Pieter Koch en regisseur Joris Nassenstein tonen met hun theatervoorstelling, die vandaag in première gaat, aan dat dit onterecht is. “Klassieke muziek is toegankelijk voor kinderen als het levendig is”, vertelt Jan Pieter enthousiast terwijl het orkest Vivaldi Consort op de achtergrond een flinke zomerstorm laat horen van Vivaldi. “4 Jaargetijden met Angela Schijf zijn dit bij uitstek. Zo hoor je een storm, vogels, dronkaards, ruisende beekjes en een hond blaffen. Kinderen begrijpen dit misschien nog wel beter dan volwassenen. Ze zullen ervaren dat klassieke muziek opwindend en cool kan zijn.”

Om de voorstellingen nog levendiger te maken, heeft de gevierde kinderboekenschrijfster Imme Dros er een spannend sprookje bij geschreven. Twee zusjes die vertolkt worden door Angela, de één braaf en de ander brutaal, belanden in de wondere wereld van Vrouw Holle. Er wacht een spannend avontuur op ze. Joris vertelt trots over zijn collega: “Angela kruipt steeds in de huid van het andere zusje. Ze is meteen getransformeerd, heel knap.”

Tijdens de gesprekken met de makers spat de passie voor klassieke muziek en de drang om kinderen hier mee kennis te laten maken, er vanaf. Angela: “Ik vind het als moeder van drie kinderen belangrijk dat onder meer klassieke muziek bij kinderen komt. Ik vind het net zo belangrijk dat ze de Beatles of Michael Jackson leren kennen, maar klassieke muziek staat aan de basis van alle muziek die later gevolgd is. Om dat live gespeeld te zien worden, is magisch. De instrumenten geven energie, het is zo mooi en het raakt je meteen”, vertelt ze met een twinkeling in haar ogen.

“Ik word er een beetje week van”

Angela is meer dan trots op de voorstelling: “Ik ben als acteur een uitvoerende artiest. Ik zeg de woorden die anderen voor mij verzinnen, ik loop naar de plekken die een regisseur aanwijst, maar nu ben ik zelf in charge. Ik maak iets wat ík belangrijk vind om te maken. Dit hele project komt uit mijn tenen. Dat maakt het wel een hoogtepuntje in mijn carrière. Ik ben stiekem heel trots op deze voorstelling.” Ze kijkt vervolgens geëmotioneerd naar de jonge muzikanten die helemaal in hun element zijn. “Mijn liefde voor klassieke muziek is zo groot, dat ik er altijd een beetje week van word.”

Wil je de 4 Jaargetijden met Angela Schijf bijwonen? Angela trekt tot en met 26 december met het Vivaldi Consort door heel het land