Kinderen roepen Reddingsmuseum uit tot beste

Foto: ANP

Nationaal Reddingsmuseum Dorus Rijkers is vrijdag uitgeroepen tot ‘Kidsproof Museum’ van het jaar. De winnaar werd gekozen door vierduizend kinderen tot en met twaalf jaar. Zij beoordeelden de kindvriendelijkheid van musea in het hele land en kozen ook per provincie een winnaar.

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) reikte de zogeheten Museumkids Awards vrijdag uit in Hilversum. De prijs is een initiatief van de Museumvereniging, die museumbezoek door kinderen hiermee wil promoten.

Het museum in Den Helder vertelt het verhaal van het Nederlandse reddingswezen. Het viel bijzonder in de smaak bij de jonge bezoekers omdat er van alles te beleven is. Kinderen kunnen er bijvoorbeeld meevaren op een nagebouwde reddingsboot, zelf virtueel mensen redden op een computer, schepen besturen en voor een windturbine ervaren hoe een storm aanvoelt.

De naamgever van het museum redde eind negentiende en begin twintigste eeuw met zijn bemanning honderden schipbreukelingen uit zee bij Den Helder.