Internationale Emmy voor NTR-programma

Foto: ANP

Het Nederlandse programma Etgar Keret – Een waargebeurd verhaal heeft maandagavond (lokale tijd) in New York een International Emmy Award in de wacht gesleept. De NTR-productie won de televisieprijs in de categorie Arts Programming. Het programma nam het op tegen kandidaten uit Australië, Canada en Brazilië.

Etgar Keret – Een waargebeurd verhaal is gemaakt door regisseur Stephane Kaas. Hij onderzocht hoe de Israëlische schrijver Etgar Keret zo’n goede verteller kon worden. Kaas kreeg de award uitgereikt uit handen van Madam Secretary-acteur Erich Bergen. De rest van de avond was ,,een beetje een waas” voor de regisseur. ,,Het was gewoon zo onverwacht, dat de rest wat aan me is voorbijgegaan.”

De andere Nederlandse kanshebber, de documentaire De wereld van Puck greep naast een International Emmy. De prijs voor beste docu die buiten de VS is gemaakt ging naar Goodbye Aleppo van de BBC.

In de documentaire-categorie waren vier programma’s genomineerd. Naast de winnaar uit het Verenigd Koninkrijk en de EO-productie uit Nederland gingen ook het Braziliaanse Eu Sou Assim over het stigma van mentale aandoeningen en een Japanse docu over de Paralympische Spelen op voor een International Emmy.

De wereld van Puck is een documentaire van Gert-Jan de Vries die ruim twintig jaar lang zijn gezin filmde. Zijn dochter Puck bleek negen maanden na haar geboorte zwaar gehandicapt. Gert-Jan filmt en interviewt in de docu zijn vrouw, zoons en dochter vanaf de zwangerschap.

De Internationale Emmy’s worden jaarlijks uitgereikt aan televisieprogramma’s die buiten de VS worden gemaakt. Er worden awards verdeeld in tien categorieën. Tijdens de ceremonie wordt daarnaast een prijs vergeven aan het beste niet-Engelstalige programma van Amerikaanse bodem.