Opnieuw recordomzet voor RTL

Foto: ANP

Mediabedrijf RTL Group heeft opnieuw zijn omzet naar een nieuw record gebracht. In totaal kwam er in 2018 iets meer dan 6,5 miljard euro binnen bij de eigenaar van onder meer tv-zenders, productiehuis Fremantle en streamingdiensten. Dat is 2,1 procent meer dan een jaar eerder. Het is het vierde jaar op rij dat de omzet een recordhoogte bereikt.

De omzetgroei was met name te danken aan gestegen inkomsten van de snel groeiende digitale tak. Die is al goed voor meer dan 15 procent van de omzet. De streamingdiensten, met name het Nederlandse Videoland en het Duitse TV Now Premium, hebben nu 1 miljoen betalende gebruikers.

Het aantal abonnees van Videoland verdubbelde ruim. De tijd die de abonnees keken verdrievoudigde. Onder meer series als Mocro Maffia en Temptation Island VIPS waren populair.

Behalve de streamingdiensten, lieten ook Fremantle en RTL Nederland groei zien. De nettowinst kwam uit op 785 miljoen euro. Dat was in 2017 nog 837 miljoen euro. Toen had RTL echter een eenmalige meevaller door de verkoop van panden in Parijs.

Voor volgend jaar verwacht de onderneming een verdere stijging van de omzet met tussen de 2,5 en 5 procent. Het bedrijfsresultaat (ebita) neemt naar verwachting met 2,5 tot 5 procent af. Dat wordt veroorzaakt door investeringen in streamingdiensten, die in 2020 3 miljoen abonnees moeten hebben, en tv-programma’s.

RTL Group heeft verder besloten zijn notering aan de beurs in Brussel te beƫindigen. Het mediabedrijf blijft genoteerd in Frankfurt en Luxemburg.