Drie kanshebbers op Museumprijs

Foto: ANP

Het Van Abbemuseum in Eindhoven, het Stedelijk Museum Schiedam en het Museum Rotterdam zijn de genomineerden voor de BankGiro Loterij Museumprijs van 2019. Het museum dat door het publiek wordt gekozen, krijgt 100.000 euro om een eigen plan mee te verwezenlijken.

Tot en met 8 mei kan via internet (www.museumprijs.nl) worden gestemd en op 17 mei wordt de winnaar bekend. De genomineerden zijn door een vakjury geselecteerd. Het Van Abbemuseum wist zich onder de drie kandidaten te scharen met de plannen om een plek te worden ,,waar iedereen zich thuis voelt ongeacht achtergrond, levensbeschouwing, gezondheid, leeftijd of gender.” Daarvoor wil het een project, de Werksalon, intensiveren.

Het Stedelijk Museum Schiedam wil een stadsplein als ontmoetingsplek ,,net zo gastvrij en verrassend als het museum”. Het Museum Rotterdam droomt van een ,,Stadsmakers-lab voor kinderen. Samenwerken aan een betere stad door een open en zeer toegankelijk museum te zijn voor alle Rotterdammers.”

De Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. Vorig jaar brachten 113.570 mensen hun stem uit en won het Maritiem Museum Rotterdam.