‘Légion d’honneur’ voor omstreden schrijver

Foto: ANP

De 63-jarige Franse schrijver Michel Houellebecq heeft van president Macron de hoogste onderscheiding gekregen, de Légion d’ honneur (Legioen van Eer). Houellebecq is omstreden door zijn venijnige aanvallen op de moderne Franse samenleving.

Macron prees hem als ,,romantisch in een materialistische wereld”. De 63-jarige Houellebecq ontving donderdagavond de onderscheiding in gezelschap van onder anderen ex-president Nicolas Sarkozy, filosoof Alain Finkielkraut en zanger Jean-Louis Aubert die gedichten van de schrijver op muziek heeft gezet.

Houellebecq wordt door velen gezien als een ziener die de problemen met jihadistische aanslagen of de crisis met de ‘gele hesjes’ heeft zien aankomen. Zijn laatste boek, Serotonin, gaat over een ambtenaar op het landbouwministerie in Parijs die het moeilijke bestaan van de Fransen buiten de belangrijkste steden ontdekt. Het boek kwam uit niet lang voor de protestbeweging van gele hesjes in november opdook.

Zijn boek Onderwerping gaat over een Frankrijk waar in 2022 een moslim tot president wordt gekozen die de islamitische wetgeving wil invoeren. Het kwam uit op 7 januari 2015, de dag van de bloedige aanslagen op de redactie van het weekblad Charlie Hebdo.