Kapsalon Romy bekroond tot beste Europese film

Foto: ANP

De Nederlandse familiefilm Kapsalon Romy, met actrice Beppie Melissen in de hoofdrol, is op het prestigieuze International Children’s Film Festival in de Noorse stad Kristiansand bekroond tot beste Europese jeugdfilm van het jaar. Dat hebben producent Bos Bros en distributeur Cinemien zondag bekendgemaakt.

De jury beoordeelde negen Europese jeugdfilms ,,van uitzonderlijk hoge kwaliteit” . In het rapport wordt de film van regisseur Mischa Kamp geprezen als ,,grappig, wijs, emotioneel en liefdevol. Daarnaast indrukwekkend goed geacteerd. Het einde zorgde voor tranen bij de ontroerde juryleden. Deze film zorgt voor verbinding tussen alle generaties van jong tot oud.”

Eerder won de film op de Frankfurter Buchmesse al de prijs als beste verfilming van een kinderboek die dit jaar is gemaakt. Melissen speelt in de film oma Stine die haar kleindochter Romy na school met frisse tegenzin opvangt in haar kapsalon, omdat haar pas gescheiden dochter Margot moet werken. De kapster worstelt met beginnende alzheimer. Romy vindt het helemaal niet leuk dat ze elke dag naar haar oma moet, maar dat verandert als oma Stine haar kleindochter in vertrouwen neemt over haar toenemende verwardheid.

Kapsalon Romy draait vanaf 2 oktober in de Nederlandse bioscopen.