Kensmil en Jungerman Nederlandse troef Venetië

Foto: ANP

Cultuurminister Ingrid van Engelshoven opent woensdag de Nederlandse tentoonstelling op de 58e Biënnale van Venetië. Iris Kensmil (1970) en Remy Jungerman (1959) vertegenwoordigen ons land tijdens deze editie van de internationale beeldende kunsttentoonstelling.

De Nederlandse expositie heet The Measurement of Presence. Benno Tempel (1972), directeur van het Haagse Gemeentemuseum, is de curator. Genoemde kunstenaars brengen volgens het verantwoordelijke Mondriaanfonds in hun werk invloeden van verschillende achtergronden en tradities samen, waarbij ze zich tegelijk lieten inspireren door het twintigste-eeuwse modernisme (vooral Mondriaan en De Stijl), de Russische avant-garde en verder de Nederlands-Surinaamse kunstenaar Stanley Brouwn.

Kensmil kijkt vanuit zwart feministisch perspectief en laat de bezoeker kennismaken met zwarte auteurs, filosofen, activisten en musici, aan de hand van installaties en geschilderde portretten. Jungerman brengt elementen uit Afrika en Suriname bijeen. Hij ontwierp twee installaties waarin hij verwijst naar voorouders die je in Nederland kunt hebben, dus ook uit andere landen en culturen. Hij wil daarmee tot verbinding en toekomstgerichte gesprekken komen.

Het in 1954 door architect Gerrit Rietveld ontworpen paviljoen in de Giardini in Venetië is ook nu weer de plaats van de Nederlandse inzending. Volgens het Mondriaanfonds passen expo en gebouw prima bij elkaar: ,,Rietveld wilde een ruimte creëren waarin mensen elkaar kunnen ontmoeten, zoals op een openbaar plein. De werken van Kensmil en Jungerman benadrukken dit menselijke aspect van samenkomen, delen en ervaren.”

Vorig jaar ontstond commotie over de Nederlandse plannen voor de Biënnale van dit jaar. De inzending zou ook werk omvatten van Stanley Brouwn (1935-2017) zelf , maar zijn erven kwamen pas kort tevoren achter de ambities voor Venetië en voelden zich overvallen. Brouwn trok zich bovendien al lang geleden uit de openbaarheid terug en besloten werd dit te respecteren door geen fysiek werk van hem te tonen. Jungerman en Kensmil bleven hem wel zien als inspiratiebron voor de expo.

De Biënnale duurt tot eind november. De vorige aflevering in 2017 trok ruim 615.000 bezoekers in totaal. Bijna een derde van de belangstellenden was jonger dan 26 jaar.