Link tussen temperatuur bereiding voedsel en hartproblemen gevonden

Foto: Flickr Franklin Heijnen (CC BY-SA 2.0)

Onderzoekers hebben een link gevonden tussen de temperatuur waarop voedsel wordt bereid en hartproblemen. Het lijkt erop dat de kans op hartkwalen wordt verhoogd als eten wordt bereid op hoge temperaturen, zoals bij frituren het geval is.

Dat blijkt uit een studie van een internationaal team, dat geleid werd door de Universiteit van Edinburgh. De onderzoekers namen eerdere onderzoeken over de werking van bestanddelen die in voedsel ontstaan na de bereiding ervan, onder de loep. Hun doel was om een link te leggen tussen etenswaren en de kans op hart- en vaatziekte.

Ze ontdekten dat het bereiden van eten op een temperatuur boven 150 graden Celsius, wat het geval is bij braden en frituren, zorgt voor een groter risico op hartkwalen. Dat komt omdat door de hitte de chemische structuur van etenswaren verandert, met als gevolg dat er gevaarlijke stoffen kunnen ontstaan.

Vooral het frituren van voedsel op een hoge temperatuur is zorgelijk, omdat hierdoor transvetzuren kunnen ontstaan. Deze zijn slecht voor je gezondheid.

Wat is dan wel een goede manier om je eten op te warmen? Eten stomen, stoven of koken. Bij deze kookmethodes wordt je eten niet zo heet, waardoor er minder kans is dat er giftige stoffen ontstaan. Hierdoor is het risico op hartkwalen dus lager.

De onderzoekers benadrukken dat er meer onderzoek nodig is om gedegen conclusies te kunnen trekken en richtlijnen te kunnen geven.