Gezond recept van de dag: pittige makreel (pepesan)

Foto: Tino Exposito

Het nieuwe jaar is net afgetrapt; het moment dat velen goede voornemens hebben. Op het lijstje met wensen prijkt vaak: gezond eten. Om dit voornemen dit jaar wél vol te houden, helpen we jou op weg door tijdens de themaweek Gezond iedere dag een gezond én lekker recept te delen. Deze keer staat een pittige makreel (pepesan) op het menu.

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 2 makrelen (samen ongeveer 600 gram)
  • 2 middelgrote uien
  • 4 teentjes knoflook
  • Rode pepers, hoeveelheid naar smaak
  • 5 kemirinoten
  • Een stukje trassi van 1 centimeter
  • 3 theelepels kurkuma
  • 2 theelepels ketoembar
  • 2 theelepels laos
  • ½ theelepel zout
  • 1 bouillon blokje
  • 250 gram zilvervliesrijst
  • 1 komkommer

Bereidingswijze:

  • Laat de makrelen fileren door een visboer of laat deze heel. Het laatst genoemde komt de smaak van het gerecht ten goede.
  • Maal alle ingrediënten, behalve de makrelen, fijn met een vijzel of keukenmachine.
  • Fruit het kruidenmengsel (boemboe) aan op een middelhoog vuur en laat het geheel vervolgens een paar minuten pruttelen. Bakt het aan? Doe er dan een klein beetje water bij.
  • Strooi op een stuk aluminiumfolie (of pisangblad) van 40 centimeter bij 30 centimeter een deel van het kruidenmengsel. Leg daarop de makreel en besprek deze ook volledig met het kruidenmengsel.
  • Pak het gerecht vervolgens in met het aluminiumfolie.
  • Doe de makrelen in de oven en laat ze in ongeveer 45 minuten gaar worden op een temperatuur van 200 tot 220 graden; controleer na 35 minuten of de vis gaar is. Kook ondertussen de zilvervliesrijst (dat duurt zo’n 20 minuten) en snijd de komkommer in plakjes.
  • Leg het gerecht op borden, voeg er nog een paar plakjes komkommer aan toe en aanvallen maar!