Lustopwekkend voedsel bestaat niet

Foto: Pexels

Stiekem chocolaatjes, oesters of vijgen serveren aan je date of partner voor wat extra seksuele spanning is, helaas, volkomen zinloos. Lustopwekkend voedsel werkt namelijk alleen dankzij het placebo-effect in de hersenen.

Dat dergelijke voedingswaren de lust in ons kunnen opwekken, is klinkklare onzin, volgens Patricia Schutte van het Voedingscentrum. “Het zijn sprookjes”, vertelt ze aan NU.nl. “Onderzoeksinstituut EFSA evalueert dergelijke claims op wetenschappelijke onderbouwing en wijst ze stuk voor stuk af.”

De kracht van ons brein

Waar komt dit ‘lustopwekkende’ fabeltje dan precies vandaan? Dokter Michael Krychman van het Southern California Center for Sexual Health, deed onderzoek naar de middelen waarvan beweerd wordt dat ze een stimulerende werking hebben. We dénken dat het eten van lustopwekkend voedsel onze zin in seks vergroot, maar Krychman stelt dat dit slechts tussen de oren zit. Er komt onverwacht een positief effect vrij bij het innemen van een niet-werkzame stof. Oftewel, het zogenoemde placebo-effect. “Het placebo-effect is een erg sterk effect, net als de kracht van ons brein.”

Kilo’s chocolade

Ondanks het feit dat onderzoekers het ontkrachten, is het wel aangetoond dat bepaalde middelen tóch enkele bestanddelen bevatten die seksuele opwinding kunnen stimuleren. Hier zit wel een voorwaarde aan vast. Je moet er namelijk een onwijs grote, vaak zelfs onmogelijke, hoeveelheid van binnen krijgen. Zo bevat chocolade bijvoorbeeld alkaloïden, die een opwekkend, ontspannend en euforisch effect hebben. Echter moet je meerdere kilo’s van het bruine goedje opsmikkelen om het lustopwekkende gevoel op te merken. Volgens onderzoekers is de kans groter dat je na deze ‘overdosis’ te misselijk bent en te vol zit om je voort te kunnen bewegen, dan dat je spontaan opgewonden raakt. Kortom: schuif het eten opzij en kijk elkaar eens wat dieper in de ogen aan.