Mayoliefhebbers opgelet: mayo is gezonder dan je denkt!

Foto: Pixabay

Bijna iedereen is er dol op: mayonaise: Vol, romig en lekker van smaak. Een patatje zonder mayo is bijna ondenkbaar. Voor velen is mayonaise echter een guilty pleasure, omdat we geleerd hebben dat mayonaise niet gezond is. Maar we hebben goed nieuws!

Mayonaise blijkt namelijk helemaal niet zo slecht te zijn als men altijd beweert. Het kan zelfs beschouwd worden als een gezonder alternatief voor veel andere voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld boter. Volgens diverse onderzoeken en diëtisten, bijvoorbeeld klinisch diëtist en voedingswetenschapper Marijke Berkenpas, is mayonaise zelfs een bron van gezonde vetten. Mayonaise is namelijk gemaakt van raapzaadolie, azijn, eigeel en water en bestaat voornamelijk uit gezonde onverzadigde vetten. Verzadigde vetten vervangen door onverzadigde vetten is gunstig voor je cholesterol. Je kan bijvoorbeeld beter boter vervangen door margarine, omdat er in margarine vooral onverzadigde vetten zitten. Mayonaise lijkt zelfs beter voor het cholesterol dan margarine.

Dat wordt dus je boterham zo af en toe met mayonaise besmeren. Ben je een echte liefhebber en wil je weten wat je nog meer kunt doen met dat romige goedje? Lees dan het Mayonaiseboek van Jean Bâton, zodat je weet hoe je het zelf kunt maken én wat je er nog meer mee kunt doen.