Last van rimpels? Rode wijn en chocolade doen wonderen!

Foto: Pexels

Drink jij graag een glaasje rode wijn of eet jij graag een stuk chocolade? Of ben je wellicht liefhebber van beide? Dan hebben we dubbel goed nieuws: Engels onderzoek wijst uit dat beide goed zijn tegen de ouder wordende huid.

Onderzoekers van de universiteit van Exeter en Brighton in Engeland hebben flavonoïden, stofjes die voorkomen in rode wijn en chocolade, maar ook in blauwe bessen en druiven, toegevoegd aan oude huidcellen. Binnen enkele uren begonnen die cellen zich te splitsen en kregen ze langere telomeren. Deze dienen ter bescherming van de cellen en dit gedrag is kenmerkend voor jonge cellen. De oude cellen kregen dus als het ware een verjongingskuur.

Normale levensverwachting

Deze ontdekking zou niet alleen huidveroudering tegen kunnen gaan, maar zou zelfs de basis kunnen zijn van nieuwe behandelingen, die ervoor zorgen dat mensen op een gezondere manier oud kunnen worden. Onderzoeksleider Lorna Harries geeft aan dat dit een eerste stap is om mensen een normale levensverwachting te laten hebben, maar waarbij ze hun hele leven gezond zijn. De onderzoeksdata suggereren dat het gebruik van chemicali├źn om de uitgeschakelde cellen weer in te schakelen een manier zou kunnen zijn om oude cellen weer te laten functioneren.

Er gaat nog nader onderzoek komen, onder andere om te kijken naar een bredere toepassing van hun ontdekking. De onderzoekers willen daarbij ook kijken naar de ethische aspecten van het via medicatie verlengen van de levensduur van cellen. Tenslotte is het volgens de onderzoekers nu niet de bedoeling dat ons dieet alleen nog maar uit rode wijn en chocolade bestaat. De alcohol en suikers zijn namelijk juist niet zo goed voor de gezondheid. Misschien toch maar wat vaker wat blauwe bessen eten?