Update: autobranden in Ede

Inwoners van de wijk Veldhuizen in Ede zijn in de nacht van maandag op dinsdag 14 september opgeschrikt door een serie autobranden. Volgens de brandweer gingen in totaal 20 auto’s in vlammen op.

Brand op zes locaties

De branden braken rond 00.15 uur uit op zes verschillende locaties in de wijk. Het was raak op de Katenhorst, Langenhorst, Luynhorst, Lunenburg, Grootveld en Koelhorst.

De eerste melding kwam vanaf de Langenhorst in Ede, maar al snel bleek het niet bij dat incident te blijven. De branden woedden volgens de brandweer op acht verschillende plekken. Rond 02.30 uur meldde de brandweer dat de branden onder controle waren.

De brandweer rukten massaal uit om de autobranden te blussen. Korpsen uit de omliggende dorpen werden ook ingezet. Ook de politie was nadrukkelijk aanwezig in de wijk. Een politiehelikopter vloog rondes boven Ede. Er zouden verder geen confrontaties hebben plaatsgevonden. Er is niemand opgepakt.

Veel opgeschrikte buurtbewoners waren op straat. Het is nog onduidelijk wie de autobranden heeft aangestoken. De politie heeft een groot onderzoek ingesteld.

De wijk Veldhuizen heeft in het verleden ook te maken gehad met golven van autobranden, maar zoveel autobranden in één nacht is niet eerder voorgekomen.

UPDATE van onze verslaggever in Ede:

Buurtbewoners in de wijk Veldhuizen kijken geschokt naar de uitgebrande en zwartgeblakerde auto’s. Twintig auto’s zijn verwoest door de vlammen. Er zijn geruchten dat de branden zijn veroorzaakt door molotovcocktails.

Groot onderzoek gestart

De politie is vandaag een groot onderzoek gestart. De technische recherche en een agent met een politiehond is aanwezig. In de buurt klinken geruchten over mogelijke molotovcocktails die zijn gegooid. Een ooggetuige zag meteen na de eerste branden twee scooters en een auto de wijk uit vluchten. Ook andere buurtbewoners hebben volgens hen verdachten gezien op scooters.

Het duurde wel even voor de brandweer er was, zeggen enkele buurtbewoners, maar er is ook begrip. Er waren veel meldingen van autobranden waar de brandweer op moest reageren.

De brandweer kreeg na middernacht een eerste melding van een autobrand op de Langenhorst in Veldhuizen. Al snel bleken er meerdere voertuigen in brand te staan. Op de Langenhorst ging het om zeven auto’s, op de Luynhorst om vier, op de Katenhorst om drie stuks en op Kannenveld/Grote Veld om twee voertuigen. Op de Lunenburg ging het om drie auto’s en op de Koelhorst om één auto. Boven Ede vloog korte tijd een politiehelikopter.

Verklaring politie

De politie meldt het volgende:

“In de nacht van maandag 13 op 14 september werd de wijk Veldhuizen opgeschrikt door 20 autobranden, die verdeeld over zes locaties plaatsvonden. De politie en brandweer schaalden direct op en ook de politiehelikopter vloog boven de wijk ter ondersteuning. We kunnen ons voorstellen dat de schrik er in de wijk behoorlijk in zit. De politie zit dan ook bovenop deze autobranden. Gezien de grote schaal van de autobranden, gaat de politie uit van brandstichting. De politie is vanochtend een grootschalig onderzoek gestart en kan uw hulp daarbij goed gebruiken.”

Getuigen gezocht

Heeft u iets gezien of gehoord en/of beschikt u over informatie die het onderzoek kan helpen?  Of beschikt u over beelden of camera’s die mogelijk iets hebben opgenomen? Neemt u dan contact op met de politie. Dat kan door het online invullen van een meldformulier.  U kunt uw melding ook telefonisch doorgeven. Dat kan via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Bron: Ede.nieuws.nl

Lees ook: ‘Politie Ede zet groot in bij onderzoek autobranden’