Ank Bijleveld kijkt wie in Gelderland samen kan met BBB, CDA, VVD

Foto: ANP

Oud-minister van Defensie Ank Bijleveld is in Gelderland aangesteld als nieuwe verkenner. Zij zal mogelijk ook de formatie begeleiden, meldt de provincie Gelderland.

Bijleveld (CDA), eerder burgemeester en commissaris van de Koning in Overijssel, gaat aan het werk op verzoek van de BoerBurgerBeweging (BBB). Het CDA en VVD hebben daarmee ingestemd.

Eerder op woensdag bracht Bijlevelds voorganger Gert Jan van Noort, oud-wethouder van Harderwijk, een tussenadvies uit. Volgens hem moeten BBB, CDA en VVD de basis vormen voor een nieuw college van Gedeputeerde Staten in Gelderland. Deze drie partijen moeten verder gaan praten met SGP, PvdA, ChristenUnie en JA21 om tot een stabiele coalitie te komen.

Verder praten met D66, PVV, Partij voor de Dieren, SP, Forum voor Democratie, Volt en 50PLUS over een coalitie is het minst kansrijk, volgens Van Noort. Hij adviseerde om GroenLinks uit te nodigen bij vervolggesprekken die met de PvdA worden gevoerd, aangezien deze twee partijen een verbinding zijn aangegaan.

Van Noort heeft alle fracties eenzelfde vragenlijst voorgelegd en daarna met de partijen gesproken. Dat heeft volgens hem niet tot een eenduidige conclusie over een te vormen kansrijke coalitie geleid. Daarom adviseerde hij ook de komst van een informateur, die later wellicht de formatie kan begeleiden.

Belangrijke thema’s voor de Gelderse politiek zijn de energietransitie, het landelijk gebied en het stikstofbeleid, openbaar vervoer en woningbouw, zo is volgens Van Noort gebleken uit zijn gespreksrondes.