Kan barbecueën je contactlenzen smelten?

Foto: Lizette Croes

Op Facebook duikt dit voorjaar opnieuw een waarschuwing op over het gevaar van koken en barbecueën met contactlenzen in. Zo zouden de plastic lenzen door minutenlange blootstelling aan hitte kunnen smelten en blindheid veroorzaken. Het bericht duikt ieder barbecueseizoen weer op en wordt al sinds 2013 massaal via social mediakanalen gedeeld. Of je deze zomer dan maar aan de bril moet? Dat gelukkig niet. Dit is de waarheid achter de legende.

Kan barbecueën je contactlenzen smelten?

Contactlenzen worden gesteriliseerd met een autoclaaf, waarbij het materiaal temperaturen van zo’n 121 graden Celsius bereikt zodat bacteriën worden gedood. Dat zegt Alexa Moore, een woordvoerder van Specsavers in het Verenigd Koninkrijk. “Dit is veel hoger dan de temperaturen die je zou tegenkomen rond een barbecue of een vuur”, aldus Moore. Ter vergelijking: het kookpunt van water is 100 graden Celcius. Voordat je ogen dergelijke temperaturen bereiken, zou het traanvocht zijn kookpunt dus al hebben bereikt.

Het antwoord luidt dus: nee, je contactlenzen zullen niet smelten terwijl je de worstjes gaar staart. Zelfs in een sauna hoef je je geen zorgen te maken over kokend oogvocht en dat heeft te maken met de lage luchtvochtigheid. In een droge hitte van 100 graden duurt het veel langer een kookpunt te bereiken, doordat lucht slecht geleid. Daarom zal een glas water in de sauna al lang verdampt zijn voordat het kookt.

Horrorverhaal

Waar de mythe rond smeltende contactlenzen vandaan komt blijft een raadsel, maar het spookt al jaren rond op het internet. Het horrorverhaal, dat verschillende varianten kent, luidt dat een jonge man of vrouw tijdens een barbecuefeestje ineens opspringt en om hulp schreeuwt na enkele minuten in het open vuur te hebben gekeken. In het ziekenhuis zou daarna zijn vastgesteld dat de contactlenzen in zijn of haar ogen zijn gesmolten, waardoor deze persoon permanent blind is geraakt. Vervolgens wordt onderaan het verhaal een oproep gedaan het bericht te delen en geen lenzen te dragen tijdens het koken.

Fictie

Specialisten in binnen- en buitenland krijgen geregeld vragen van bezorgde klanten over het fenomeen, maar Alexa Moore zegt dat lenzendragers zich geen zorgen hoeven te maken. “We willen mensen geruststellen dat dit verhaal een Urban Legend is, zonder enige feitelijke basis”, zegt ze.

Het zonovergoten Paasweekend zit erop, maar het barbecueweer houdt nog héél even aan. Je kunt vandaag dus met een gerust hart én scherpe blik voor de barbecue gaan staan.

Dit artikel is geschreven door Laurine Croes.