Europese landen besparen op de gekste manieren energie

Foto: Micael Navarro via Unsplash

In Frankrijk moeten inwoners deze winter meer koud douchen en vaker de wifi uitzetten. In Finland gaat de sauna een standje lager en in Duitsland en België gaan vanaf volgende maand veel lichten op straat en bij monumenten en beelden uit. Maar liefst 70 procent van de Britten zegt de verwarming minder vaak te zullen aanzetten en maar liefst 23 procent is van plan de verwarming helemaal niet te gebruiken in de winter. Ambtenaren moeten voortaan een extra trui aan want de thermostaat gaat in veel landen in publieke gebouwen omlaag.

Europa vreest een tekort aan energie en wil het risico daarop zoveel mogelijk verkleinen. Het belooft dan ook een koudere en donkerdere winter te worden dan voorgaande jaren.

Minder verbruik eerste helft 2022

Niet alleen de gastekorten maar ook de torenhoge inflatie nopen tot de kostenbesparingen. Dat blijkt uit onderzoek van Panel Inzicht in opdracht van het AD. Zo probeert zo’n 84 procent van de ondervraagden in Nederland het energieverbruik te verminderen. En dat dat loont bleek uit de cijfers van het CBS over ons energieverbruik. In Nederland werd in de eerste zes maanden van 2022 maar liefst 25 procent minder gas verbruikt dan in het eerste halfjaar van 2021.

Energiebesparing in huis

Naast het isoleren van het dak, folie achter radiatoren en het installeren van een warmtepomp en dubbelglas is waarschijnlijk de makkelijkste en goedkoopste maatregel het aanpassen van de raambekleding. Het is de moeite waard om te letten op de isolerende werking als je vouw- of rolgordijnen ophangt. Doordat gordijnstof warmer wordt dan glas, voelt het binnen met gesloten gordijnen behaaglijker aan en is er minder tocht. Mogelijk kan de verwarming daardoor een graadje lager staan. Dat kan op jaarbasis tot zo’n 6 procent op de verwarmingskosten schelen.

De isolerende werking van raambekleding

Vooral bij enkelglas verbetert de isolatiewaarde sterk als je de juiste raambekleding ophangt.
Shutters of dubbele plisségordijnen met aluminium coating komen zelfs dichtbij het isolatieniveau van HR-glas. De exacte besparing is natuurlijk afhankelijk van veel factoren: de soort raambekleding, het soort glas en het oppervlak, de kamertemperatuur, de verwarming, de lengte (gordijnen mogen niet over radiatoren hangen) en het sluiten van de raambekleding.

Gasvoorraad op schema

Gelukkig ligt het aanvullen van de Nederlandse gasvoorraad in tegenstelling tot veel andere Europese landen voor komende winter op schema. Het lijkt erop dat het doel wordt gehaald om voor 1 november 80 procent van de opslag te hebben gevuld, zeggen het ministerie van Economische Zaken en energie-experts.

We komen in ons kikkerlandje de koude maanden dus echt wel door zonder noemenswaardige kleerscheuren. Dat neemt echter niet weg dat ook wij ons steentje bij zullen moeten dragen. Dat geldt voor bedrijven die veel energie verbruiken in het bijzonder maar ook voor particuliere huishoudens. Met wat aanpassingen in huis komen we met z’n allen al een heel eind!