Politie zoekt mensen die bij gijzeling Apple Store in pand waren

Foto: ANP

De politie wil meer mensen spreken die tijdens de gijzeling in de Apple Store vorige week in het pand vast zaten. Ze zoekt met name personen die zich zo’n twee uur in de kantine van de techwinkel aan het Leidseplein in Amsterdam bevonden. Dit waren vooral klanten van de Apple Store.

De recherche heeft ze op de avond na hun bevrijding niet allemaal kunnen horen. “In alle hectiek hebben agenten op dat moment niet van alle betrokkenen de gegevens kunnen noteren”, schrijft de politie in een bericht. “Rechercheurs hebben later alsnog het merendeel van de slachtoffers gesproken en wil nu graag met de resterende slachtoffers in contact komen.” Ook andere betrokkenen die nog geen contact hebben gehad met de recherche wordt gevraagd zich te melden. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die zijn weggerend bij de Apple Store of die in omliggende panden ooggetuige waren van wat er gebeurde.

De politie wil niet alleen alle benodigde informatie verzamelen maar ook ervoor zorgen dat iedereen die dat nodig heeft de juiste nazorg krijgt.

In de Apple Store hield een 27-jarige gewapende Amsterdammer vorige week dinsdag urenlang een klant vast. Hij beschoot de politie en dreigde zichzelf op te blazen. De gijzelnemer eiste 200 miljoen euro aan cryptovaluta en een vrijgeleide uit het pand. Ongeveer zeventig mensen die zich in het pand schuilhielden werden tijdens en na de gijzeling door de politie in veiligheid gebracht. De gijzelnemer werd aangereden door een politieauto toen hij achter de gegijzelde man aan de winkel uit rende. Hij overleed een dag later aan zijn verwondingen.