3D-printers bouwen enorme robot

Nog nooit werkten zoveel 3D-printers tegelijk in één ruimte als zaterdagmiddag in Utrecht. Veel eigenaren kwamen met machines bij elkaar om onderdelen van een mensengrote, werkende robot te maken. Tegelijk braken 55 apparaten het wereldrecord 3D-printen.In totaal 61 machines werkten aan de robot die men later in elkaar gaat zetten. De recordpoging was een onderdeel van de open dag bij het bedrijf ProtoSpace, dat de bijeenkomst gefilmd en opgestuurd heeft naar het Guinness World Records.  Alle beelden van de recordpoging en de printers kunt u bekijken in de fotovoorstelling, door op de hoofdfoto te klikken.

Protospace biedt ruimte aan vernieuwende projecten, waarbij samenwerking tussen de projecten centraal staat. Woordvoerder Joris van Tubergen vertelt aan Nieuws.nl:  “Zonder samenwerken kom je nergens. Wij bieden onze ruimtes, kennis en technologieën aan onder de voorwaarde dat iedereen dit deelt met elkaar. Dit zorgt ervoor dat er vele wetenschappelijke en kunstzinnige projecten hun materiaal bij ons komen printen.”

 [!image:mh36k2tcxcdt9odjt5dytjztz!].

Delen is belangrijk
Techneut Gaël Langevin uit Frankrijk bedacht de robot. Hij heeft de handleidingen en onderdelen ontworpen en werkt bovendien aan een eigen robot, waarvan hij het hoofd en de torso al af heeft. Langevin moedigt vrije beschikbaarheid van alle technologieën heel erg aan. “Hopelijk is dit een boodschap voor de volgende generaties. Alles is erg gericht op geld, niet op delen. Zonder internet was het sowieso onmogelijk geweest cultuur en kennis te delen.”

 [!image:un2xbjh9vo1c3dvizjlr0bh0p!]

Groeien en knutselen
Het 3D-printen bestaat al langer dan vandaag, maar de maatschappelijke functie ervan wordt steeds groter. Joris: “Printers zijn tegenwoordig toegankelijk voor hobbyisten. Wij hebben enorme kasten staan van 50.000 euro, maar er zijn nu ook apparaten van ongeveer 1500 euro op de markt. Hierdoor breidt de technologie en de kennis zich steeds meer uit. Dat is mooi om te zien.” Een van de deelnemers bevestigt het verhaal van Joris: “Ik heb een baan in de ICT en hou ervan om een beetje te knutselen. Sinds kort heb ik een 3D-printer in mijn schuur staan en ik vind het fantastisch.”

 [!image:hl39btxpatzs0g6z221mebuf6!]

‘Kraakbeenkoekjes’
Terwijl Joris een rondleiding geeft langs de verschillende projecten, wijst hij lachend naar een 3D-printer die een koekje van chocolade voorziet. “Zoals ik al zei: we zijn van alle markten thuis.” Na enige navraag blijkt het onschuldige mariakaakje symbool te staan voor een grootschalig project voor kraakbeenproductie. Labmanager Jelle Boomstra werkt hieraan bij ProtoSpace in samenwerking met onder andere het UMC Utrecht. “We proberen uit stamcellen nieuw kraakbeen te printen. Dit is een enorm project van de EU waar we veel artrosepatiënten kunnen helpen met nieuw kraakbeen. Een heel mooi project, maar het vereist wel de nodige precisie.” Boomstra gebruikt hiervoor de koekjes: “Om de machines helemaal klaar te maken gebruik, testen we alle mankementen met behulp van koekjes en chocolade. Het ziet er misschien een beetje gek uit, maar het werkt perfect.”

 [!image:ru343fad5d5uy7arspi88uh5x!]

‘Teveel ophef om printwapens’
De negatieve publiciteit over het 3D-geprinte pistool in Amerika enkele weken geleden doet de deelnemers van de recordpoging weinig. Hans: “Die jongen heeft misschien een pistool geprint, maar de kracht van zo’n plastic wapen is nauwelijks groter dan die van een balpen. Ze zouden eens moeten kijken naar alle mooie dingen die ermee gemaakt kunnen worden, zoals wij nu doen.” Ook Langevin is niet onder de indruk van alle commotie: “Met twee metalen buizen heb je ook al de grondbeginselen voor een wapen. Het is volgens mij net als met andere nieuwe zaken als elektriciteit, daar waren mensen eerst ook bang voor. We moeten ons meer focussen op de positieve en nuttige toepassingen van zo’n ontwikkeling.”

 [!image:e9989nhsezbmx8rqvuq6ljo0x!]