Fotograaf kiekt haai in Zeeland

Voor het eerst is de gevlekte gladde haai in Nederland in het wild gefotografeerd. Fotograaf Peter Verhoog besteedde acht weken aan het vinden en fotograferen van het zeldzame dier, vertelt hij aan Nieuws.nl.

Verhoog, fotograaf en groot liefhebber van haaien: “We zijn erg lang bezig geweest met deze fotografie-operatie. Haaien benaderen mensen niet: ze zijn erg schuw. In de Noordzee heeft bijvoorbeeld nog nooit een haai iemand aangevallen. Daardoor wordt het extra lastig om ze te fotograferen. Uiteindelijk hebben we deze gevlekte gladde haaien kunnen vinden omdat ze lang geleden zijn gechipt.” Dat chippen is niet ongebruikelijk voor zeldzame haaien. Ook worden er af en toe haaien losgelaten in de Nederlandse wateren.

Ongevaarlijk
Er is geen reden tot paniek, verzekeren Peter Verhoog en zijn vrouw Georgina Wiersma. De haai die Verhoog vastlegde is absoluut ongevaarlijk voor mensen en scharrelt voornamelijk zeebodems af op zoek naar krabbetjes en kleine visjes. Ook blijven de haaien niet altijd hier: ieder jaar migreren ze richting Noorwegen.

Haaienvinnensoep
Haaien worden ernstig bedreigd. Wiersma: “Ieder jaar worden er meer dan 100 miljoen haaien gevangen, alleen al voor haaienvinnensoep. Het gaat maar door. Het gaat alleen maar om geld. En dat terwijl haaien juist zo belangrijk zijn voor een gezonde zee. Haaien zijn noodzakelijk voor een gezonde vispopulatie. Ze vervullen als roofdieren een belangrijke taak.” Peter vult aan: “Zie het als een soort leeuw op het land. De leeuw vangt zwakke en ongezonde dieren en eet ze op. Daardoor blijven de gezonde en sterke dieren over, die zich dan weer kunnen voortplanten.”

Dutch Shark Society
Om bewustwording te creƫren rondom haaien heeft het paar de Dutch Shark Society opgericht. De organisatie wil onderzoeken naar haaien steunen, zichtbaar maken voor het publiek en media-initiatieven ontwikkelen. Meer informatie is te vinden op de website en op Facebook.

[!image:rxk8pt1xpij48or7v26g1gj9f!]
Weervissers werken mee aan het haaienonderzoek.

Volg meer Opmerkelijk Nieuws via Twitter [!image:i4xifolx6ja8i71xk19osm77h!] en Facebook [!image:c0x5v5wi4wfjjau1ottyvz29c!]