Lichamelijke oefening vergemakkelijkt creatief denken

Uit onderzoek blijkt dat regelmatig bewegen zorgt voor een cognitieve stimulans, die creativiteit op een goedkope en gezonde manier bevordert. Het onderschrijft het idee van een gezonde geest in een gezond lichaam.Onderzoeker Lorenza Colzato, verbonden aan de universiteit van Leiden, deed het onderzoek. Voor het onderzoek waren er twee groepen proefpersonen, een groep uit mensen die vier keer per week een vorm van lichamelijke oefening verrichtten en een groep met mensen die niet regelmatig sportten. De proefpersonen kregen twee opdrachten.

Bij opdracht één moesten de proefpersonen zoveel mogelijk doeleinden bedenken, waarvoor een pen gebruikt kon worden. Bij opdracht twee kregen de de proefpersonen drie niet-gerelateerde woorden te zien en moesten ze bedenken wat een verbindend element zou kunnen zijn tussen de woorden.

Uit het onderzoek bleek dat de proefpersonen die regelmatig sportten beter scoorden bij de tweede opdracht. Volgens Colzato is lichamelijke beweging goed voor het vermogen tot flexibel denken. “Maar alleen als het lichaam eraan is gewend om actief te zijn. Anders gaat een groot deel van de energie die voor creatief denken is bestemd op aan het bewegen zelf”, citeert Scientias.

[!youtube:M8ip6TpLdxo!]


Volg meer Opmerkelijk Nieuws via Twitter [!image:i4xifolx6ja8i71xk19osm77h!] en Facebook [!image:c0x5v5wi4wfjjau1ottyvz29c!]