Instortingsgevaar bijzonder huis met drijvende kelder Edams Museum

Foto:

Onderzoek naar de fundering van het Edams Museum, locatie Koopmanshuis toont aan dat sprake is van instortingsgevaar. Het museum moet maandag de gehele collectie verhuizen. Het pand werd in 1540 gebouwd en was het eerste stenen huis van Edam.Het Koopmanshuis blijft het hele seizoen dicht. Feitelijk ontbreekt het aan draagkracht voor de linkerzijgevel en bestaat er een reƫle kans op instorting. Dit risico heeft betrekking op de binnenzijde en niet zozeer op de voorgevel.

Het pand mag zeker niet meer worden gebruikt. De ernst van de aangetroffen situatie wordt bevestigd door zowel de ingehuurde projectleider als door vaste adviseur van de gemeente. Het treffen van tijdelijke maatregelen is niet mogelijk vanwege het ontbreken van draagvermogen om eventueel te stutten.

Drijvende kelder
Het huis is tot in het buitenland bekend om zijn ‘drijvende kelder’, een waterdichte gemetselde bak van 9 vierkante meter die op het grondwater drijft en dus op en neer beweegt. Bezoekers kunnen in de opening naar de kelder met hun voet op de bak duwen om het water te horen klotsen. De bouwconstructie is uniek in Nederland en daarbuiten.

[!youtube:WQmunZ-y5YI!]

Hoewel volgens overlevering huis en kelder zijn gebouwd door een zeekapitein die zo nu en dan in de kelder plaatsnam om zich weer op zee te wanen, is dat waarschijnlijk alleen folklore. De drijvende kelder is wel een voor die tijd inventieve bouwtechnische oplossing: de kelder beweegt mee met de sterk wisselende grondwaterstand.

De kelder was de koelste plek van het huis en werd gebruikt voor de opslag van producten zoals bier, wijn, groente, fruit en zuivel. Het verslepen van vaten wijn en bier heeft haar sporen op de plavuizen achter gelaten.

[!maps:Damplein 8 edam!]

Bij de graafwerkzaamheden door een archeoloog is bovendien geconstateerd dat onder het Edams Museum een oudere 14e eeuwse fundering ligt.