Demonstratie Nederlandse Volks-Unie (NVU) in Den Haag

Foto: Archibald Ballantine (CC BY 2.0)

“Over de verwachte opkomst doe ik geen uitspraken meer, dat veroorzaakt alleen maar onrust”, vertelt partijleider Constant Kusters aan Nieuws.nl. Onder het motto ‘Baas in eigen land! 100% tegen ISIS. Tegen moslim-extremisme!’ demonstreert de Nederlandse Volks-Unie (NVU) zaterdag in Den Haag.

De rechts-radicale partij presenteert haar plannen om ‘moslimterrorisme’ te voorkomen en veiligheid voor burgers in Europa te garanderen. Demonstraties van NVU zorgden in het verleden altijd voor veel opschudding. Zo kondigen linkse actiegroepen vaak tegendemonstraties aan. Vorig jaar werd een demonstratie in de Haagse Schilderwijk verboden omdat het tot wanordelijkheden zou kunnen leiden. “Ik maak me daar niet zo druk om. Ik vermoed dat ze alleen een fotograaf sturen en een artikeltje schrijven”, zegt Kusters.

Volksnationalistisch

De demonstratie in Den Haag staat in het teken van ‘moslimextremisme’. “Wij streven naar beschermende maatregelen om Nederland te beschermen tegen de oprukkende IS. Tijdens de demonstratie zullen wij nieuwe plannen uit de doeken doen om moslimterrorisme te voorkomen.” De NVU deed sinds haar oprichting in 1971 regelmatig mee aan de verkiezingen, zonder succes. Ondanks politiek succes blijft de partij onverminderd strijden voor haar idealen.

Lees ook:

De NVU wordt door verschillende media vaak omschreven als een neonazistische partij. “Niets van waar”, stelt Kusters. “In 2005 werden alle banden met neonazistische leden gescheiden. Ikzelf heb ook nooit de woorden neonazistisch in de mond genomen. Als de media bij een NVU-demonstratie alleen maar inzoomen op die ene man met een kaal hoofd, is de opinie snel gevormd.”

Volgens Kusters heeft de partij honderden betalende leden. “Onze partijleden komen uit alle lagen van de bevolking. Van journalisten tot timmermannen. Niet alle partijleden verkiezen er voor daar openlijk voor uit te komen. Dat is hun goed recht.”

Demonstratie

Tijdens de demonstratie zal Kuster zijn aanhang toespreken. Ook komen er rechts-extremistische sprekers uit verschillende Europese landen spreken. De NVU plant ook een demonstratie tegen de El Wahda-moskee in Gouda. “We merken dat het heel erg leeft in de buurt. Een aantal buurtbewoners heeft al aangegeven mee te zullen demonstreren”, zegt Kusters. “Ik vind het vreemd dat een land als Saudi-Arabië, waar vrouwen niet in een auto mogen rijden, deze moskee financieren.”

Op het de eventpagina op Facebook staat dat er zestig mensen deelnemen aan de demonstratie. Politie Den Haag zegt geen mededelingen te willen doen over de demonstratie en eventuele tegendemonstraties.