Dag van de Duitse taal en bier

Foto: Publiek domein

Het is vandaag de dag van de Duitse taal en van het Duitse bier. Tijdens de dag van de Duitse taal promoten scholen, instellingen en bedrijven de taal van ons buurland. ”De Duitse taal is weinig populair onder jongeren”, zegt Niels Koekoek van de Actiegroep Duits tegen Nieuws.nl. Met deze acties wil de actiegroep benadrukken hoe belangrijk de Duitse taal voor Nederland is.

Volgens de woordvoerder van de actiegroep is de jongerencultuur vooral gebaseerd op Engels. ”Daardoor worden zij minder geconfronteerd met Duits. Ik zeg niet dat Engels geen belangrijke taal is maar alleen Engels is niet genoeg”, zegt Koekoek.

Het probleem ligt niet alleen bij de jongerencultuur maar ook bij het onderwijs. ”De leerlingen worden niet genoeg geïnformeerd over hoe belangrijk de taal is en het onderwijs is misschien niet aantrekkelijk genoeg.”

In heel het land worden er acties georganiseerd om de Duitse taal en cultuur onder de aandacht te brengen. Leerlingen houden een Duitslandquiz, maken kennis met Duitse gerechten of maken een rap. Hieronder een overzicht van alle activiteiten bij bedrijven, scholen en instellingen.

Auf uns

Een andere actie werd door de Actiegroep Duits zelf gepresenteerd. Leerlingen konden tot 11 maart op Facebook stemmen op hun favoriete nummer. Auf Uns van Andreas Bourani won het van de andere Duitse nummers. De leerlingen maakten vandaag een eigen videoclip bij het nummer en zetten de filmpjes op internet. Hieronder het filmpje van het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden.

Conferentie

Vandaag organiseert de Actiegroep Duits ook een conferentie voor schoolleiders en andere onderwijsprofessionals met als thema ‘De toekomst van het vak Duits in de grensstreek’. De conferentie wordt in Venlo gehouden. Tijdens de conferentie presenteert de actiegroep ook de resultaten van een onderzoek naar de positie van het vak Duits dat zij dit voorjaar lieten uitvoeren onder schoolleiders in het voortgezet onderwijs.

Uit het onderzoek blijkt dat het vinden van geschikte, vakbekwame en bevoegde docenten Duits moeilijk is voor scholen. Daarnaast is ook de belangstelling voor het vak Duits onder leerlingen afgenomen. De resultaten van het onderzoek zijn hier te vinden.

Belang

Volgens de actiegroep is het belangrijk om de Duitse taal onder de knie te hebben, omdat goede kennis van de Duitse taal vaak noodzakelijk is voor het leggen en onderhouden van zakelijke contacten met Duitsland. ”Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland en de Duitsers communiceren het liefst in hun eigen taal. Dan heb je al een streepje voor binnen zo’n bedrijf”, zegt Koekoek.

Daarnaast is het volgens de actiegroep voor Nederlanders makkelijk om de taal te leren en vergroot het de kansen op de arbeidsmarkt. Hier vindt je het volledige overzicht van de argumenten die de Actiegroep Duits benadrukt.

Duits bier

Niet geheel onbelangrijk is de dag van het Duitse bier die ook op deze dag valt. De ‘Tag Des Deutsches Bieren’ komt oorspronkelijk uit Duitsland, maar in Nederland wordt het ook gevierd. Het is dan ook niet zo heel moeilijk om deze dag te vieren. Op deze dag is het namelijk de bedoeling dat je Duits bier drinkt, en dat is ook te verkrijgen in de Nederlandse supermarkten.

Het is niet voor niets dat we het Duitse bier vandaag vieren. Op 23 april in 1516 tekende hertog Willem IV het ‘Reinheitgebot des Bieres’. Daarin stonden belangrijke zaken geregeld zoals de prijs maar ook de kwaliteit van het bier. Er werd ook vastgelegd welke ingrediënten er voor het brouwen van bier gebruikt mochten worden. Deze wet geldt tot op de dag van vandaag nog steeds, maar wel in een wat soepelere vorm.

Twitter

Twitteraars delen op deze dag hun favoriete Duitse woorden en geven hun mening over de dag van de Duitse taal.

Actiegroep Duits

De dag is een initiatief van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA), de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK), het Goethe-Institut Niederlande en de Duitse Ambassade in Den Haag. Zij werken samen onder de naam Actiegroep Duits, ook wel Actiegroep Mach Mit.