Alle ijsjes op een stokje, Nederlands eerste popsicle bar is een feit

Lurken aan een ijsje met de zon op je gezicht. Heerlijk! Wil je echt een speciale traktatie? Popsicles, ijsjes op een stokje, worden de nieuwe trend. In Amsterdam is de eerste popsicle bar geopend, IJsmanschap. Niet zomaar een ijsje, nee het is ambachtelijk ijs op een stokje.

IMG_2042Fun op een stokje
Je krijgt automatisch een brede glimlach, wanneer je een van de handgemaakte popsicles van ijsmaker Martijn Doets in je handen krijgt. Dan voel je je als een kind zo blij. Alhoewel waterijsjes heerlijk zijn, een popsicle is zo veel meer. “Mijn popsicles kun je vergelijken met ambachtelijk ijs zoals de Italianen dat maken. Dus gelato of sorbetto-ijs maar dan op -18 graden Celsius.” Doets creëert bijzondere recepten. Met smaken als champagne-framboos, marsala met gepocheerde vijgen en Vietnamese iced coffee voegt hij een nieuwe dimensie toe aan onze huidige ijscultuur. Een ‘gewone’ aardbeien sorbet popsicle is er overigens ook. Doets is bewust met zijn bereidingen en producten bezig. “Ik gebruik graag pure ingrediënten. In mijn ijsjes vind je geen rare kleur- of smaakstoffen. Mijn kleuren zijn misschien lichter maar door mijn ijsjes minder lucht te geven, zijn de smaken veel intenser.”

“Het leuke aan popsicles is dat je de ijsjes een topping kunt geven”. Met verschillende chocolades of pralines, gemaakt van amandelen of hazelnoot, kunnen de popsicles aangekleed worden. Zo krijg je een luxer-dan-luxe versie van de alom bekende Magnum, een soort Chanel onder de Magnums. Omdat Doets al zijn ijsjes zelf maakt, kan hij zijn creativiteit volledig de vrije loop laten. Zo ontstaan er vanzelf nieuwe smaken.

IMG_2036Van pensioenen naar ijs
Als nieuwkomer in de ijsbranche, heeft Doets een bijzondere achtergrond. Tot voor kort werkte deze ijsbereider in de financiële dienstverlening. Zijn grote passie lag echter bij eten, en ijsjes. Om zijn droom waar te maken, toog hij af naar Italië. Aan de Gelato University in Bologna leerde hij de fijne kneepjes van het ijsbereidersvak. Waarom ijs? “IJs vind ik zelf heel erg lekker. Het is best wel een ingewikkeld product. IJs is eigenlijk een soort schuim bestaande uit lucht, vet en water. Het moet een goede structuur hebben, zacht smeuïg op een -14 graden voor schepijs, maar ook op -18 graden voor een popsicle. Zonder de juiste balans wordt het ijs te hard of smelt het.”

IMG_2038Zelf testen?

IJsmanschap
Van Spilbergenstraat 2 hs
1057 RG Amsterdam
www.ijsmanschap.nl

Lees ook: