Het hedendaagse heldenboek redt de wereld in 365 dagen

Rachel van de Pol
Rachel van de Pol
Foto: William Rutten

Het Oranje Fonds organiseert op 10 en 11 maart samen met duizenden organisaties in het land voor de dertiende keer NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Hiermee inspireren ze Nederlanders om in actie te komen en ergens een dagdeel vrijwilligerswerk te doen. Journalist en schrijfster Rachel van de Pol heeft dit duwtje niet nodig. Zij heeft 365 dagen lang elke dag een activiteit gedaan om de wereld (een beetje) te redden en haar eerste boek Het hedendaagse heldenboek is onlangs verschenen.

“Hoe maak je verschil? Het is een vraag die tegenwoordig bij velen leeft. Het geeft mensen hoop als ze iets goed doen in een tijd waarin er veel gebeurt. Veel mensen snakken naar wat positiviteit.” In 2014 stapte Rachel de deur uit om haar eerste daad te verrichten, een daad waarmee zij op haar eigen manier de wereld vrolijker en groener wilde maken. “Als kind was ik al heel actief en zette ik mij in voor goede doelen. Als bijvoorbeeld de zeeschildpad gered moest worden, ging ik de deuren langs om geld op te halen. De buren werden soms gek van me. Ik ging altijd eerst naar de burgemeester, want die gaf tien gulden.”

“Je hoeft niet elke dag de bres op, het zit in de kleine handelingen”

Toen de relatie van Rachel na vijf jaar voorbij was, kreeg ze weer ruimte in haar hoofd. Ze stelde zichzelf de vraag: ‘wat doet er toe voor mij?’. “Als ik iets positief in gang wilde zetten, moest ik het zelf doen. Zodoende ontstond het idee voor een blog en Facebookpagina, waar ik mijn dagelijkse ideeën, activiteiten en acties deelde met anderen. Dit kon van alles zijn: ik zocht dingen uit, zoals wat is groener: een E-reader of een boek, ik ging borrelen met bejaarden, het park opruimen, ik stapte over naar een duurzame bank, ik ging fietsbanden oppompen of ik maakte soep van tomaten die anders weggegooid zouden worden. Mensen raakten geïnspireerd en gingen zelf ook acties bedenken. Het leuke is, je hoeft niet elke dag de bres op. Juist door dagelijkse kleine handelingen of simpelweg hoe je op straat bent, heb je al een impact.”

Onlangs is Het hedendaagse Heldenboek verschenen, waarin Rachel verslag doet van haar ervaringen en de lezer praktische tips geeft om zelf een hedendaagse held te zijn. “Het boek is voor iedereen, en vooral voor al die mensen die zich weleens machteloos voelen, omdat ze graag iets willen doen maar niet weten waar ze moeten beginnen. Het eerste deel is theoretisch. Ik ga in op een stukje geschiedenis, psychologie en snijd onderwerpen aan als: hoe maak ik een verschil, waarom je blij wordt als je iets voor een ander doet en hoe je om moet gaan met schuldgevoel. Het tweede deel is het praktijkgedeelte, waarin ik meer dan honderd heldendaden toon.”

Na 365 dagen elke dag een heldendaad verricht te hebben, was Rachel wel een beetje moe. “Ik heb veel geleerd van dat jaar en heb zeker ook mijn twijfels gehad of ik wel goed bezig was. Soms voelde elke dag een goede daad te doen best als een verplichting. Af en toe kwam ook dat schuldgevoel weer naar boven en vroeg ik me af of ik wel effectief bezig was. Ik ben milder en bewuster geworden. Mijn boek heeft een universele boodschap, namelijk dat we allemaal een invloed hebben, of je het wilt of niet. De vraag is: wat ga je ermee doen?”

Wil je ook weten hoe je een hedendaagse held kunt zijn? Ga dan naar onze Facebookpagina en maak kans op het boek Het hedendaagse heldenboek.