3 handige tips voor (toekomstige) baasjes

Foto: Wikimedia Louellakillingerdm7651 CC BY-SA 4.0

Het ziet er zo lief uit, zo’n zachte hond of kat, die je met van die grote ogen aankijkt. Wie wil nou dat niet? Bij het hebben van een huisdier komt echter vaak meer bij kijken dan velen van te voren denken. Een huisdier kost tijd, geld, ruimte en energie en draagt een verantwoordelijkheid met zich mee voor een lange tijd. Het is dus goed om te weten dat als je ervoor kiest om een huisdier te nemen, zoals een hond of een kat, dat je weet hoe je op een goede manier voor ze kan zorgen.

Aankoop huisdier

Heb je alle voor- en nadelen overwogen en besloten om een huisdier in huis te halen? Dan is het belangrijk dat je je goed laat informeren. Veel dieren die via het internet, in dierenwinkels en in tuincentra worden aangeboden, zijn veel te vroeg uit het nest gehaald, waardoor ze soms nog mensenschuw zijn, erfelijke gebreken of gedragsproblemen kunnen hebben of ziek zijn, waardoor ze snel kunnen overlijden. Het asiel of een opvang zijn wel plekken die zijn aan te raden als je een hond of kat in huis wilt nemen. Je geeft een dier dat door iemand anders is afgedankt of niet voor gezorgd kan worden, een tweede kans op een beter leven. Daarnaast kun je voor de aanschaf van een hond bij een fokker terecht. Er zijn rasverenigingen die betrouwbare adressen hebben waar het welzijn van dieren vooropstaat.

Verzekering huisdier

We verzekeren onszelf, ons huis, onze auto en onze vakantie. Maar ook een huisdier kan je verzekeren, en dat is geen overbodige luxe. Je gaat er natuurlijk liever niet vanuit dat je trouwe viervoeter ziek wordt, maar de medische kosten voor een zieke hond of kat kunnen flink oplopen. Het is een geruststellend idee als je hond of kat verzekerd is, waardoor je het alle zorg en aandacht kan geven die het nodig heeft. De HEMA heeft bijvoorbeeld een goede basis dierenverzekering, waarmee je huisdier standaard is gedekt voor consulten en behandelingen bij de dierenarts. Je huisdier verzekeren is dus zo gek nog niet.

De juiste voeding

Net als mensen hebben ook huisdieren de juiste voeding nodig om gezond en fit te zijn. Elk dier vraagt om andere voeding en ook de leeftijd van je huisdier bepaalt welk eten het nodig heeft. Zo zijn er voor honden verschillende varianten aan voeding, waaronder droog en nat hondenvoer, rauw of zelf bereid. De commerciële voedingen, zoals hondenbrokken en nat hondenvoer, zoals blikvoer, zijn allemaal complete voedingen. Daarnaast is ook het geven van rauwe voedingen of het zelf bereiden van een voedzame maaltijd onder sommige baasjes heel populair. Geen tijd hiervoor en wil je goede kwaliteit voeding voor een redelijke prijs? De juiste voeding voor je hond is ook online te bestellen.