Dit wist je nog niet over jouw overtollige vet

Foto: Publiek domein

Als de zomer nadert, willen velen van ons wat overtollig vet kwijt. We weten en zien vaak heel goed waar het extra vet zich nestelt, zoals onze billen en buik, maar waar gaat vet eigenlijk naartoe als je afvalt? Eén ding is zeker: het is niet wat je verwacht.

Je zou denken dat vet er aan de onderkant, jawel, bij ons wc-bezoek, eruit komt. Of dat als we veel zweten het op die manier als sneeuw voor de zon verdwijnt. Klinkt logisch toch? Niets is echter minder waar. De Australische Universiteit van New South Wales heeft iets heel anders ontdekt. Volgens een onderzoek verdwijnt vet als kooldioxide in onze adem. Kortom, ons vet verdwijnt in het niet. Voor het onderzoek namen de wetenschappers de atomen uit tien kilo vet onder de loep. Van deze tien kilo werd maar liefst 8,4 kilo uitgeademd als koolstofdioxide (co2) via de longen en slechts 1,6 kilo zette zich om in vocht. Dus toch via zweet, ook al is het maar een beetje.

Nu is het niet zo dat je deze zomer bikiniproof op het strand ligt door heel veel te ademen. Als je tien kilo wilt verliezen, moet je 29 kilo zuurstof inademen. Dat is best veel. Dus misschien toch wat minder paasbrood en eitjes eten dit weekend en tussendoor rustig blijven ademhalen.