Vitamine D lijkt kans op kinderastma te verkleinen

Foto: Pexels - publiek domein

Dat vitamine D belangrijk is, is al langer bekend. We kunnen als mens niet zonder! Dat deze vitamine nog meer voordelen heeft, is onlangs door een veelbelovende studie aangetoond. Vitamine D zou ook het risico op astma onder kinderen kunnen verkleinen.

De belangrijkste functie van vitamine D is om botontkalking tegen te gaan. We hebben het nodig om calcium (kalk) uit onze voeding op te nemen. Dit zorgt voor sterke botten en tanden. Daarnaast is vitamine D belangrijk voor het houden van evenwicht en om onze spierkracht te behouden. De zon is de belangrijkste bron, want twee derde van de vitamine D in ons lichaam wordt aangemaakt door zonlicht.

Nu blijkt dat door een inname van een vitamine D-supplement tijdens de zwangerschap de immuniteit van de baby vergroot. Dit zou het risico op astma kunnen verkleinen. Goed nieuws dus. De studie onderzocht 51 vrouwen die tien tot achttien weken zwanger waren. Deze groep vrouwen werd in twee groepen verdeeld: de ene groep kreeg dagelijks de aanbevolen dosis vitamine D toegediend en de ander groep kreeg een hoge dosis vitamine D-supplement.

Extra vitamine D tijdens de zwangerschap heeft gunstig effect

Het resultaat was verrassend. De kinderen van de tweede groep aanstaande moeders hadden een veel betere immuunrespons dan de pasgeboren kinderen van de eerste groep. Een sterke immuunrespons in het begin van het leven zorgt ervoor dat het risico op het ontwikkelen van astma verlaagt. Een voorlopige conclusie is dat extra vitamine D tijdens de zwangerschap een positief effect heeft op de ademhaling van kinderen.

Het is een veelbelovend geluid, maar er is nog wel meer onderzoek nodig. Met de zomer voor de deur hoeven we ons in ieder geval geen zorgen te maken over of we voldoende vitamine D binnenkrijgen. Het zijn vooral ouderen, kinderen, mensen die weinig buiten komen en die een donkere huidskleur hebben die wat extra vitamine D in de vorm van een supplement kunnen gebruiken. En dus ook zwangere vrouwen, aldus het onderzoek.