3x tips om je spaargeld voordelig in te zetten

Foto: Pixabay

De spaarrente in Nederland staat momenteel historisch laag. Bij sommige banken, zoals Triodos Bank, zelfs op nul procent. De meeste banken hanteren een rente die tegen de nul procent aanhikt. Ben je op zoek naar een andere bestemming voor je spaargeld? Wij hebben drie tips op een rijtje gezet.

Met de huidige lage rentes gaan steeds meer mensen op zoek naar een duurzame plek voor hun spaargeld. Je geld onder je matras leggen, is uiteraard altijd nog een optie, maar een stuk minder veilig. De lage spaarrente is te wijten aan de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB houdt het rentetarief waarop de spaarrente gebaseerd is al tijden negatief. Dit leidt tot de huidige situatie waarbij spaarders klagen dat hun spaargeld niets oplevert, terwijl banken net zo hard klagen dat spaargeld beheren hen geld kost. Zij zijn namelijk verplicht om over het spaargeld dat zij stallen bij de ECB rente te betalen. Wat levert dit alles ons op? Een lage rente maakt krediet goedkoop en meer krediet genereert economische groei. En laat het met die groei momenteel wél goed gaan.

Wij geven hierbij een aantal tips wat je met je spaargeld kunt doen:

Spaardeposito of spaarverzekering

Wil je slimmer met je spaargeld omgaan? Dan kan een spaardeposito of een spaarverzekering een goede keuze zijn. Een slimme overweging voor je spaargeld is je spaargeld wat je niet nodig hebt te spreiden over meerdere deposito’s met een verschillende termijn duur van bijvoorbeeld drie, zes, negen of twaalf maanden. Zodoende komt er iedere drie maanden een bedrag vrij. Dit is tevens een ideale manier als je veel spaargeld hebt en (nog) niet weet wat je ermee wilt doen. De meest duurzame termijnduur is vijf jaar.

Wil je een vaste hoge rente en geld opzij zetten voor een langere termijn? Er zijn een aantal spaarverzekeringen die een vaste rente van 2,75 procent bieden. Dit betekent wel dat je je geld minimaal tien jaar opzij moet zetten waarbij tussentijds opnemen niet mogelijk is.

Waag je aan het beleggen

Een mogelijk alternatief voor sparen is beleggen of trading. Dit vraagt echter wel om een gedegen kennis van zaken. Er zijn tegenwoordig steeds meer brokers actief die vaak goedkopere tarieven hanteren dan de grootbanken. De meeste brokers bieden ook gratis en vrijblijvend een informatiemap aan, zodat je zelf kunt ontdekken of beleggen wat voor je is. Het is zinvol om eerst online uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn, bijvoorbeeld via CFD demokonto of devisenhandel CFD.

Investeren via Crowdfunding

Je hoort het steeds vaker: een project, initiatief of bedrijf dat door middel van crowdfunding is opgezet. Crowdfunding is een vrij nieuwe manier om je geld te investeren. Hoe werkt het? Met crowdfunding betalen meerdere mensen mee aan de lening van een bedrijf of particulier initiatief. Bij deze manier van investeren is er geen tussenkomst van een financiële instelling waardoor de kosten vaak lager zijn en de opbrengsten in rendement in algemene zin hoger. Er is natuurlijk altijd wel het risico dat het bedrijf failliet gaat en jij je geld kwijt bent.