Tips voor het vinden van een goede hypotheekadviseur

Foto: wikiportret.nl | Jeroen Stoop | CC BY 3.0

Er heerst momenteel een toenemende concurrentie op de hypotheekmarkt, omdat steeds meer mensen hun hypotheek bij verzekeraars afsluiten. De grote banken verliezen hierdoor terrein. Daarbij is de gekte op de woningmarkt nog niet afgenomen, waardoor prijzen de pan uit rijzen. Advies nodig? Hier moet je op letten als je met een hypotheekadviseur in zee gaat.

Huizenkopers leggen momenteel de rente voor hun hypotheek steeds langer vast, omdat deze momenteel zo laag is. Verzekeringsconcerns springen hier handig op in door hun relatief gunstige hypotheekrentetarieven voor een lange rentevast periode van twintig tot zelfs dertig jaar. Dit klinkt als muziek in de oren van toekomstige huizenbezitters, maar bij het afsluiten van een hypotheek komt er net iets meer bij kijken. Daarbij is de nodige kennis vereist, die veel huizenkopers vaak niet bezitten. Een verkeerde keuze voor een hypotheek kan je tienduizenden euro’s te veel kosten. Het lijkt op korte termijn goedkoper om het zelf te doen, maar met een hypotheek verbind je je aan van de grootste en langdurigste financiële verplichtingen in je leven. Met een advies kun je zomaar het veelvuldige besparen van wat je uitspaart als je niet met een adviseur een hypotheek afsluit.

Vergelijk online

Er heerst een groot misverstand dat hypotheekadvies duur is. Nu is het ook best veel geld, maar die kosten verdien je met goed advies in de toekomst terug. Het is zinvol om voordat je een hypotheek afsluit, zelf te kijken welke rentetarieven en voorwaarden verschillende hypotheekaanbieders hanteren. Het is hierbij belangrijk om op het beleid van de rente-opslag te letten. Dit betekent: daalt de hypotheekrente als je schuld daalt of niet? Kijk hierbij ook wat het kost als je later een wijziging wilt doorvoeren, bijvoorbeeld in het geval van een scheiding. Het is mogelijk om online te vergelijken welke adviseur het beste bij je past en het meest voordelig is.

Als je alles vergeleken hebt, zoek je vervolgens een hypotheekadviseur die een hypotheek kan afsluiten bij een aanbieder van jouw voorkeur of een adviseur die samenwerkt met een groot aantal geldverstrekkers. Het is verplicht dat de lijst verstrekkers op de website van de adviseur staat. Zorg ervoor dat je van tevoren afspraken maakt wat de te verwachten advieskosten zijn, zodat de rekening niet opeens veel hoger uitvalt. Ook kan het gebeuren dat er ongevraagd service-abonnementen worden afgesloten, dus zorg dat je tijdig aangeeft als je dit niet wilt. Neem bij een eerste gesprek een lijst met vragen mee, zodat je niet na afloop nog met onduidelijkheden zit. Vraag bijvoorbeeld of in het adviestarief de kosten voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering zijn inbegrepen. Dit is lang niet altijd het geval.

Wat voor soort adviseur

Let tenslotte bij het kiezen van een hypotheekadviseur goed op wat voor soort adviseur het is. Is het een financieel planner die alleen advies geeft en geen producten afsluit of is het iemand die samenwerkt met veel aanbieders. Een goede adviseur wijst je ook op de minder aangename kanten van het leven. In het geval van arbeidsongeschiktheid, overlijden of een scheiding is het nuttig om te weten wat er dan verandert. Vaak zijn we bij de aanschaf van een nieuw huis meer gericht op het huis, dan op dergelijke zaken.