Nationaal Videogame Museum opent binnenkort haar deuren

Foto: Facebook Nationaal Videogame museum

We kunnen bijna niet meer zonder: videogames. Games maken een steeds groter onderdeel uit van onze cultuur en inmiddels ook van onze geschiedenis. Hoog tijd dus om daar wat extra aandacht aan te besteden! Binnenkort opent het Nationaal Videogame Museum haar deuren in Zoetermeer.

Het is weliswaar niet het eerste gamemuseum, maar wel het eerste dat zich specifiek richt op de geschiedenis van games en de invloed die deze hebben gehad op de maatschappij. Met een oppervlakte van ruim tweeduizend vierkante meter wordt dit de trekpleister voor iedereen die meer wilt weten (en beleven!) over onze gamegeschiedenis en de maatschappelijke en culturele kant van videogames.

Naast exposities worden er ook kamers ingericht die laten zien hoe de jeugd in de jaren ’70 en ’80 speelde. Tevens kunnen gameontwikkelaars in het Game Lab hun toekomstvisie op gamen tonen. Zodoende krijgen we een voorproefje op wat de toekomst ons gaat brengen. Het museum heeft meer dan tweehonderd spelcomputers, homecomputers en arcadekasten speelklaar staan. Dat wordt dus niet vervelen.

Volgens initiatiefnemer Hasan Tasdemir zal het niet lastig worden om jongeren naar het museum te krijgen. Vaak moeten musea interactieve elementen toevoegen om in trek te zijn, maar bij ons is alles juist al interactief, aldus Tasdemir.