Sporthelden als Max en Steven zijn machteloos zonder hun steunpilaren

Foto: Steven Kruijswijk official en still YouTube

Twee nationale helden, Max Verstappen en Steven Kruijswijk, maken momenteel indruk in de internationale sportwereld. Kruijswijk schittert onverwacht in de Giro d’Italia, al is hij zijn roze trui voorlopig kwijt, terwijl Verstappen, twee weken terug onverwacht matchwinnaar, zondag 29 mei weer zijn kwaliteiten mag tonen in de Grand Prix (GP) van Monaco. Beiden zijn echter nergens zonder de hulp van essentiële mensen om hen heen.

Kruijswijk en Verstappen beleven momenteel glorieuze dagen, maar dit succes in niet alleen te danken aan de spotmannen zelf. De twee hebben een uitgebreid team achter zich om maximale prestaties te kunnen leveren. Zo zijn er zowel voor en achter de schermen technici  en ploeggenoten die zich de benen uit het lijf lopen voor de twee blikvangers.

Max_Verstappen_2015_Malaysia_FP1
Max Verstappen tijdens de GP van Maleisië

Formule 1-coureur Max Verstappen, die in dienst rijdt van Red Bull, triomfeerde tijdens de afgelopen Grote Prijs van Spanje, maar dit zou niet mogelijk zijn geweest zonder de mensen die voor zijn bolide zorgen. Er blijft namelijk niks van de snelle Verstappen over wanneer bijvoorbeeld zijn pitstops tergend langzaam verlopen. De belangrijkste man van het Red Bull team is Christian Horner, Hij bepaalt de algehele teamstrategie terwijl teammanager Jonathan Wheatley de samen met hem de strategie tijdens de race bepaalt. Bijvoorbeeld wanneer en hoeveel pitstops er gemaakt worden tijdens een race en wat voor banden er op een bepaald moment onder de wagen gaan.

Christian_Horner_wikimedia commons
Christian Horner foto: Mark Webber Creative Commons 2.0

En tenslotte zijn er Rob Marshall en Dan Fallows. Marshall is hoofdmonteur en verantwoordelijk voor het soepel ronken van de motor en alle elektronica, Fallows houdt zich bezig met de stroomlijning van de bolide, de aerodynamica. En dan is er tenslotte nog zoiets als een racing engineer, de monteur met wie Vertappen het meest intense contact heeft omdat deze hem technisch door trainingen, kwalificaties en race leidt. Gianpiero Lambiase heet hij. Dit team is in grote mate verantwoordelijk voor het succes van Verstappen, want alle details, van bandenspanning tot oliedruk, moeten kloppen wil je een race kunnen winnen.

De knechten van de Lotto-Jumbo-ploeg, die in dienst rijden van Steven Kruijswijk, creëren ook snelheid voor de Nederlandse sportheld. Kruijswijk, die momenteel derde staat in het Giro-klassement, kan nog altijd de eerste Nederlander ooit worden die de Giro d’Italia wint. De koploper krijgt in de ronde van Italië hulp van zo’n negen knechten, waaronder zeven taalgenoten. Zo wordt hij onder meer bijgestaan door Moreno Hofland, Martijn Keizer en Maarten Tjallingii. De ploeggenoten van Kruijswijk loodsen hem over bergen en door sprinten, met als einddoel de in Brabant geboren wielrenner als eerste en heelhuids over de finish krijgen. Wanneer dat daadwerkelijk gebeurt, zal Kruijswijk gehuldigd worden in Den Bosch. Dat maakte zijn management vandaag bekend.

Schermafbeelding 2016-05-27 om 18.03.17
Maarten Tjallingi Foto: iLotto Jumbo official