Turnster Sanne Wevers Sportvrouw van het Jaar

Foto: ANP

Turnster Sanne Wevers is woensdag op het Sportgala in Amsterdam verkozen tot Sportvrouw van het Jaar. Wevers kreeg de bijbehorende Jaap Eden Trofee uit handen van tv-presentator Matthijs van Nieuwkerk.

Haar concurrenten in de verkiezing waren zeilster Marit Bouwmeester, wegwielrenster Anna van der Breggen, baanwielrenster Elis Ligtlee, openwaterzwemster Sharon van Rouwendaal en atlete Dafne Schippers.

Wevers (25) pakte olympisch goud op de balk, een unicum voor een Nederlandse turnster. ,,Het is fantastisch deze mooie prijs in ontvangst te mogen nemen”, zei ze in een lange, emotievolle toespraak. ,,Het was een topjaar waarin ik mijn droom waarmaakte. Mijn hartslag gaat even door het dak. Als klein meisje had ik ooit de droom naar de Olympische Spelen te mogen gaan, als turnsters is het een zin die we altijd uitspreken. In Rio raakte ik de dag voor de finale emotioneel. Ik besefte dat alles was doorstaan; alle opofferingen en investeringen. Alles was gelukt.”

Wevers dankte haar vader en coach Vincent, die eerder op de avond gekroond was tot Coach van het Jaar. Ook moeder Gemma, tweelingzus Lieke en krachttrainer Ton Leenders werden speciaal bedankt.