Valverde wint Waalse Pijl vierde keer op rij

Foto: ANP

Alejandro Valverde heeft woensdag de Waalse Pijl opnieuw op zijn naam geschreven. Voor de Spaanse wielrenner van Movistar was het zijn vierde zege op rij bovenop de Muur van Hoei. Ook in 2006 won Valverde de Waalse Pijl al.

De Ier Daniel Martin werd tweede, het was zijn derde podiumplaats in vier jaar achter Valverde. Wat er moet gebeuren wil hij een keer winnen? ,,Dan moet ik wachten tot hij stopt”, zei de renner van Quick-Step met een knikje naar de schijnbaar onverslijtbare Spanjaard. ,,Maar liever nog win ik een keer als hij er wel bij is.”

De recordwinnaar wordt volgende week 37, weet van geen ophouden en is nog steeds even explosief bergop, waar anderen juist op dat facet inleveren. ,,Op alle zekerheden in de wielersport is hij de uitzondering”, wist Robert Gesink, vijftiende en beste Nederlander. ,,Bij de voorlaatste klim van de Muur zat ik in zijn wiel, toen zette hij even aan: ongelooflijk. Ik hoop op zijn leeftijd nog met zo veel plezier en klasse rond te rijden.”

De koers kwam maar moeizaam op gang. Pas na de voorlaatste doorkomst in Hoei, waar de Italiaan Alessandro De Marchi een voorsprong had van twintig seconden op de groep met favorieten, was het gedaan met de rust. Jungels sloot aan bij De Marchi, maar met name het goed vertegenwoordigde Orica-Scott (Albasini) en Team Sky (Henao) zorgden ervoor dat het tweetal binnen bereik bleef.

Op weg naar de Côte de Cherave moest De Marchi tijdrijder Jungels laten gaan. De Luxemburger bouwde zijn voorsprong uit naar vijftig seconden. Op die voorlaatste helling ging het tempo achter hem flink omhoog. Jungels hield het nog vol tot de Muur maar werd in de klim al snel voobijgereden. Valverde viel aan, zoals iedereen verwacht had, en ook dit jaar was hij niet meer te volgen.

Valverde dankte zijn ploeg nadrukkelijk, al had hij het woensdag in de finale toch vooral alleen moeten doen. ,,De concurrentie was erg sterk vandaag”, vertelde hij na een uitbundig vreugdedansje met zijn verzorger. ,,Zelfvertrouwen, kracht en een goede ploeg, dat is de basis van deze overwinning. En ja, ik kom terug”, beloofde hij. ,,Om te winnen.”