Luiten: niets te verliezen in KLM Open

Foto: ANP

Joost Luiten tempert met opzet zijn eigen verwachtingen voor het KLM Open. ,,Vaak gaat het dan beter”, zegt de tweevoudig winnaar, die donderdag op golfbaan The Dutch in Spijk afslaat als titelverdediger én publieksfavoriet in de 98e editie van het belangrijkste Nederlandse toernooi. ,,Natuurlijk wil je goed spelen, maar ik heb niets te verliezen, want ik heb al twee keer gewonnen”, zo blikt hij vooruit op zijn eigen website.

Luiten kan een succesje dit seizoen goed gebruiken, want hij draait tot dusver een jaar zonder uitschieters. De zevende plaats in het Lyoness Open is zijn beste klassering van 2017. ,,Ik ben aan een paar dingen in mijn swing aan het werken, en dat gaat goed. Mijn spel gaat langzamerhand de goede kant op.”

De 31-jarige Rotterdammer heeft maar één doel voor aanvang van het toernooi: na de eerste twee ronden de cut halen, waardoor hij ook de laatste twee ronden mag meedoen. ,,En dan kijken wat er te halen valt. Ik sta er wat dat betreft open en ontspannen in. Ik ben helemaal fit en er klaar voor”, aldus Luiten, die The Dutch een van zijn lievelingsbanen noemt. Hij kan nog nagenieten van zijn laatste ronde vorig jaar, toen hij tien birdies maakte en in 63 slagen de eindzege binnenhaalde.

Naast Luiten doen nog zeventien Nederlanders mee aan het KLM Open, onderdeel van de Europese Tour met een prijzengeld van 1,8 miljoen euro. Onder hen routinier en huidig bondscoach Maarten Lafeber, die voor de 22e keer het KLM Open speelt. Hij won het toernooi in 2003. Daan Huizing, Wil Besseling en Ralph Miller zijn andere oudgedienden. Het veld telt vijf Nederlandse amateurs, onder wie Jerry Ji en Nordin van Tilburg, allebei pas zeventien jaar