Boete Fognini voor wangedrag verhoogd

Foto: ANP

De Italiaanse tennisser Fabio Fognini heeft een boete van 96.000 dollar (omgerekend 81.000 euro) gekregen voor zijn wangedrag tijdens de afgelopen US Open. Het overkoepelende bestuur van de vier grandslamtoernooien heeft hem ook een voorwaardelijke schorsing van twee grand slams opgelegd, waarvan in ieder geval de US Open er een is.

De Italiaan wordt extra gestraft voor zijn gedrag begin september tijdens zijn partij tegen zijn landgenoot Stefano Travaglia in de eerste ronde van het toernooi in New York. Fognini, die de wedstrijd met 4-6 6-7 (8) 6-3 0-6 verloor, schold de umpire uit en beledigde haar met seksistische opmerkingen. De organisatie van de US Open stuurde hem weg van het toernooi en gaf hem al een boete van 24.000 dollar.

Het bestuur van de grand slams geeft Fognini wel respijt. Als hij zich vanaf nu tot en met 2019 netjes gedraagt op de tennisbaan, wordt de boete verlaagd naar 48.000 dollar en vervalt de voorwaardelijke schorsing. De dertigjarige nummer 28 van de wereldranglijst is deze week actief op de masters van Shanghai, waar hij in de derde ronde stuit op Rafael Nadal. Hij schakelde vorige week in het China Open Robin Haase uit.

Fognini heeft omstandig zijn spijt betuigd en laten weten dat hij de straffen accepteert. ,,Ik heb de umpire mijn verontschuldigingen aangeboden en doe dat ook aan alle vrouwen. Ik wil niet door het leven gaan als een seksist. Ik ben ook bereid naar tennisscholen te gaan en daar aan kinderen te vertellen dat ze niet de fout moeten maken die ik heb begaan”, aldus de tennisser.