Bekking en Tienpont vol vertrouwen in Alicante

Foto: ANP

De Nederlandse zeilers Bouwe Bekking en Simeon Tienpont kijken vol vertrouwen uit naar de start van de Volvo Ocean Race. De schippers van respectievelijk Team Brunel en Team AkzoNobel meerden in de nacht van woensdag op donderdag aan in Alicante, het eindpunt van de proloog. Brunel werd daarin tweede, AkzoNobel derde. De winst in de proloog tussen Lissabon en Alicante, waarin nog geen punten waren te verdienen, ging naar het Spaanse team Mapfre.

,,We hebben een goede wedstrijd gevaren”, zei Bekking, die begint aan zijn achtste zeilrace om de wereld. ,,In zo’n proloog is het interessant om te zien hoe de nieuwe zeilen het doen. We hebben tactisch gezeild, precies volgens plan. We hebben weer wat dingen geleerd en grote stappen gezet.”

Tienpont, de schipper van het debuterende AkzoNobel, is eveneens vol vertrouwen. ,,Helaas was er frustrerend weinig wind, maar ondanks de lage snelheden hebben we toch best intensief kunnen racen. We zijn blij dat we ons naar de derde plaats hebben kunnen knokken. Een mooie opsteker voor de start van de race.”

Aan de Volvo Ocean Race doen zeven zeiljachten mee, waarvan er twee onder Nederlandse vlag varen. De officiële start is zaterdag met een havenrace in Alicante. Voor of na iedere etappe wordt zo’n zogeheten ‘in-port race’ gevaren. Daarin zijn geen punten te verdienen voor de race zelf, maar het klassement van de havenraces is beslissend als teams op hetzelfde puntentotaal uitkomen.

De eerste etappe, van Alicante terug naar Lissabon, begint volgende week zondag. De totale race duurt zo’n acht maanden en gaat over 45.000 nautische mijlen, ruim 80.000 kilometer. De finish is eind juni in Den Haag.