Nederland sleept gelijkspel eruit tegen Servië

Foto: ANP

De Nederlandse handbalsters hebben er in een ware krachtmeting met Servië op het WK in Duitsland nog net een gelijkspel uitgesleept: 27-27. Het team van bondscoach Helle Thomsen leek na een enerverend duel in de Arena van Leipzig te moeten buigen voor de sterke Oost-Europese ploeg, maar met een uiterste krachtsinspanning wist Nederland een nederlaag te voorkomen. Nycke Groot was in de slotseconden verantwoordelijk voor de belangrijke gelijkmaker.

Nederland is al zeker van een plek bij de eerste vier van de groep en daarmee van de volgende ronde. De eindpositie in de groep bepaalt de tegenstander in de achtste finales. Oranje heeft nu vijf punten vergaard in vier wedstrijden en staat voorlopig derde.

Bondscoach Thomsen rekende Servië vooraf tot een geduchte tegenstander en dat bleek. Zeker in de eerste helft moest Oranje alle zeilen bijzetten om gelijke tred te houden. Yvette Broch vertolkte in de beginfase een hoofdrol door vier keer raak te gooien vanaf de cirkel.

Oranje nam geleidelijk het initiatief over van Servië en kwam zelfs even op voorsprong (13-15), maar bij het rustsignaal had Servië de stand weer gelijk getrokken (15-15).

In de tweede helft had Nederland nog even de overhand, maar allengs werd Servië sterker. De ploeg profiteerde bovendien van keepster Marija Cotic, die bijna elke aanval van Oranje stuitte. Er kwam een marge van drie doelpunten achterstand die Oranje, in 2015 winnaar van het WK-zilver, niet meer leek goed te maken. Door Servische overmoed kon Nederland alsnog aanklampen en redde Groot een punt. De tegengoal van Servië die samenviel met het eindsignaal, telde niet.

Lois Abbingh was topscorer bij Oranje met zeven doelpunten. Broch noteerde er zes.