Poetin laat Winterspelen niet boycotten

Foto: ANP

Vladimir Poetin zal de Russische sporters die willen deelnemen aan de Winterspelen in Pyeongchang niet tegenhouden. De president van Rusland zei volgens persbureaus uit zijn land wel dat de beschuldigingen over een systematisch dopingsysteem in zijn land ongegrond zijn.

Poetin reageerde woensdagmiddag op het besluit van het IOC om zijn land te schorsen voor de Spelen van februari in Zuid-Korea. Alleen Russische atleten die nooit op dopinggebruik zijn betrapt en de afgelopen jaren buiten Rusland op doping zijn getest, mogen onder neutrale vlag meedoen. Poetin zei niet te begrijpen waarom die sporters niet gewoon onder Russische vlag mogen deelnemen.

Inmiddels zijn wel 25 Russische deelnemers aan die Spelen van 2014 betrapt op het gebruik van ongeoorloofde middelen. Onder hen bevinden zich maar liefst elf medaillewinnaars. Eerder op woensdag werd bekend dat 22 Russische wintersporters naar het internationale sporttribunaal CAS stappen om hun uitsluiting voor de Spelen in Pyeongchang aan te vechten.

Van die bewuste sporters is bekend dat zij op de vorige Winterspelen in Sotsji ongeoorloofde middelen hebben gebruikt. Olympisch kampioenen Aleksander Zoebkov and Dmitri Troenenkov (beiden bobslee), Alexander Legkov (langlaufen) en Aleksander Tretiakov (skeleton) horen bij de sporters die zich bij het CAS hebben gemeld.

Een speciale commissie gaat nu bepalen welke Russische sporters wel naar Pyeongchang mogen. Mochten zij een gouden medaille winnen, dan wordt de olympische vlag gehesen en zal de olympische hymne in plaats van het Russische volkslied klinken.