De Vries: meldplicht hard nodig

Foto: ANP

Voer een meldplicht in voor iedereen die weet heeft van seksuele intimidatie of misbruik in de sport. Dat is een van de voornaamste aanbevelingen die Klaas de Vries alle betrokkenen meegeeft in het rapport dat de oud-minister dinsdag in Den Haag presenteerde. De Vries deed op verzoek van NOC*NSF onderzoek naar seksueel gerelateerde misstanden in de sport op alle niveaus. De uitkomsten noemde hij onthutsend.

,,We hebben twee onuitwisbare indrukken opgedaan”, vertelde De Vries, ook namens mede-onderzoekers Clémence Ross-van Dorp en Egbert Myjer. ,,Seksuele intimidatie en misbruik in de sport komt heel veel voor met immens leed als gevolg. Daarnaast concluderen we dat de sportwereld veel meer had kunnen doen om bescherming te bieden. Er wordt te veel weggekeken.”

De Vries wil dat er een meldplicht komt, voor iedereen die intimidatie of misbruik constateert bij anderen. ,,Slachtoffers moeten erop kunnen rekenen dat ze beschermd worden, bestuurders moeten niet hoeven twijfelen of ze actie moeten ondernemen. En plegers moeten weten dat er wordt opgetreden.”

De Vries hoopt daarnaast dat het tuchtrecht meer mogelijkheden gaat bieden en wil dat strafrechtelijke procedures worden versneld.

,,De cijfers zijn onthutsend. 12 procent van de sporters heeft te maken gehad met seksuele intimidatie en misbruik, in 4 procent gaat het om ernstige gevallen. Velen hebben er nooit over gepraat. Bij drie op de vier is het gebeurd op zeer jonge leeftijd.” Hij noemt het rapport een wake-upcall. ,,En als dit een wekker is, laat het een repeterende wekker zijn.”

De Vries wil dat er een kenniscentrum komt waar advies kan worden ingewonnen. ,,Er is nu wel een vertrouwenspunt, maar dat hinkt op twee gedachten: als advies- en als meldpunt.”