Koninklijke onderscheiding atlete Schippers

Foto: ANP

Dafne Schippers is donderdag tijdens het Atletiekgala in Utrecht koninklijk onderscheiden. De Utrechtse atlete ontving de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau uit handen van Bruno Bruins, de minister voor Medische Zorg en Sport.

,,Jouw verhaal zou zó een musical kunnen zijn. Je bent een voorbeeld voor alle kinderen in Nederland”, zei Bruins tegen Schippers die eerder op de avond al was uitgeroepen tot atlete van het jaar. Vertrekkend voorzitter Theo Hoex werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn jarenlange inzet voor de Atletiekunie.

Schippers en Menno Vloon waren de atleten van het jaar. Schippers prolongeerde haar wereldtitel op de 200 meter en pakte brons op de 100 meter. Ze hield in de verkiezing meerkampster Anouk Vetter en langeafstandsloopster Sifan Hassan achter zich.

Polsstokhoogspringer Vloon had concurrentie van 400 meterloper Liemarvin Bonevacia en tienkamper Eelco Sintnicolaas. Vloon, die zich bij de WK in Londen blesseerde, zette dit jaar het Nederlands record op 5,85 meter en neemt de zesde plaats in op de wereldranglijst.

Jasmijn Lau werd uitgeroepen tot talent van het jaar. Ze pakte goud op de EK tot 20 jaar op de 5000 meter. Marlou van Rhijn, goed voor goud op de 200 meter en zilver op de 100 meter op de WK, werd para-atleet van het jaar.