Van der Poel verslaat Van Aert in Scheldecross

Foto: ANP

Mathieu van der Poel heeft een spannende editie van de Scheldecross op zijn naam geschreven. De 22-jarige Europees kampioen vocht een verbeten strijd uit met wereldkampioen Wout van Aert en reed in de slotronde weg bij de één jaar oudere Belg. De Belg Laurens Sweeck werd derde voor Lars van der Haar.

Van der Poel kwam al vroeg in de wedstrijd alleen op kop toen Van Aert onderuit ging, maar zag zijn rivaal terugkeren nadat hij van fiets had moeten wisselen door een lekke band. De twee gaven daarna niets aan elkaar toe. In de slotronde probeerde eerst Van Aert een gaatje te slaan, maar de Nederlander sloeg toe op het loopstuk door het zand.

Van der Poel verstevigde met de zege zijn leiding in het klassement om de DVV-Trofee. Het was zijn vierde zege in vijf wedstrijden.

,,Eigenlijk gokte ik op de sprint”, zei Van der Poel tegen Sporza. ,,Ik heb geprobeerd zo hard te gaan op het laatste loopstuk. Ik raakte best ver en heb daar besloten de sprint aan te gaan. Toen ik achterom keek, zag ik dat het binnen was.” De Nederlander vond dat de cross op de oever van de Schelde echt een duel was. ,,Van Aert is denk ik sterker teruggekeerd van zijn trainingsstage, als je het verschil met de rest zag.”

Van Aert erkende dat zijn rivaal net iets meer over had, maar dat het een van de eerste keren dit seizoen was dat ze echt samen strijd hebben kunnen leveren tot in de laatste ronde. ,,Bij het terug op de fiets springen had hij net iets meer kracht en zat hij ineens op tien meter.”