Britten vinden Farah sportpersoonlijkheid 2017

Foto: ANP

De Britten hebben Mo Farah gekozen tot sportpersoonlijkheid van het jaar. De 34-jarige atleet kreeg in de verkiezing die jaarlijks wordt georganiseerd door de BBC de meeste stemmen, 83.524 om precies te zijn. Daarmee bleef de langeafstandsloper de Noord-Ierse motorcoureur Jonathan Rea, die voor de derde keer de wereldtitel bij de Superbikes pakte, net voor. Rea kreeg 80.567 stemmen.

Farah nam in augustus bij de WK in Londen afscheid van de baan. De geboren Somaliër veroverde in het Olympisch Stadion voor de derde keer op rij het goud op de 10.000 meter. Farah gaat zich nu richten op de marathon. De viervoudig olympisch kampioen was vijf keer eerder genomineerd voor de prijs van Britse sportpersoonlijkheid van het jaar, maar won nog nooit.

Tot de twaalf kandidaten van dit jaar behoorden verder onder anderen Lewis Hamilton, de wereldkampioen in de Formule 1, en wielrenner Chris Froome. De in opspraak geraakte winnaar van de Tour en de Vuelta eindigde als zevende, net achter Hamilton en voor voetballer Harry Kane.