Sporters kiezen hun favoriet op Sportgala

Foto: ANP

Het is dinsdagavond aan de sporters die het Sportgala bezoeken om een keuze te maken wie de beste sportprestatie van het afgelopen jaar heeft geleverd. Voor de titel Sportman van het Jaar gaat het dit jaar tussen wielrenner Tom Dumoulin, autocoureur Max Verstappen en schaatser Sven Kramer. Zij bleven over van een shortlist die was opgesteld door NOS en NOC*NSF, de organisatoren van het gala in de Amsterdamse RAI dat om 20.30 uur begint.

Bij de vrouwen zijn zeilster Marit Bouwmeester, wegwielrenster Anna van der Breggen en atlete Dafne Schippers de overgebleven kandidaten. De sporters brengen voorafgaand aan het gala hun stem uit. Hun aandeel bepaalt 50 procent van de keuze. De individuele vakjuryleden, onder wie oud-volleyballer Bas van de Goor en oud-zwemmer Pieter van den Hoogenband, bepalen de andere helft van de keuze.

Ook zijn er prijzen voor de paralympische sporter, sportploeg, coach en talent van het jaar. Daarnaast wordt de Fanny Blankers Koen-carrièreprijs uitgereikt. Nieuw is de Zapp Sport Prijs waarvan de winnaar door jonge sportfans gekozen wordt.